Dörtyol'da Uluslararası Turunçgil Festivali Başladı

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bu yıl organize edilen "İlkurşun Uluslararası Dörtyol Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali" başladı.

Dörtyol'da Uluslararası Turunçgil Festivali Başladı
Festival alanında düzenlenen açılış töreninde konuşan Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri festival ile Dörtyol’un başta narenciye, tarihi, kültürel değerlerini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini belirterek festivali geleneksel hale getirmek istediklerini söyledi.

Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit ise Dörtyol’un konumu itibariyle yüzyıllar boyu Ortadoğu'nun Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu, 94 yıl önce bugün milli mücadelede ilk kurşunun Dörtyol’dan atıldığının tescillendiğini verilen bu mücadele ile ilçenin milli tarihin bir simgesi olduğunu ifade etti.

Dörtyol’un tarihi kültürel ve toprak zenginliğiyle de narenciye üretiminde önemli bir yeri olduğunu belirten Özyiğit, yılda 250 bin ton üretim ile 5 bin aileye istihdam kaynağı sağlayan narenciye ile marka şehir olmayı hedeflediklerini söyledi.

Festivale katılan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, 94 yıl önce Dörtyol’a bağlı Karakese beldesinde fiilen kurtuluş mücadelesinde ilk kurşunun atıldığını anlatarak, “Tarım sektörü Hatay için önemli bir yere sahip. Başta narenciye üretimi ile Türkiye de 4. sıradayız. Tarım sektöründen yılda 500 milyon lira gelir elde ediyoruz. Başta narenciye olmak üzere üretiminden işlemesine kadar kaliteli ürün ve markalaşma yoluna gitmeliyiz" dedi

Konuşmaların ardından Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, Erzin Kaymakamı İskender Yönden, Garnizon Komutanı Jandarma Yarbay Bilal Güvenir ve protokol üyeleri stantları gezdi.

4 gün sürecek festivalde ünlü sanatçı Hadise, Emrah ve Mustafa Ceceli konser verecek .
Kaynak: İHA