Toplulaştırma, Ödemiş Ovasında Ağaçları Baltaların Hedefi Yaptı

İzmir’in Ödemiş ilçesi ve çevresinde Beydağ Barajı’nın suyunu Küçük Menderes ovasına sunacak sulama kanalları için arazi toplulaştırması çalışmaları devam ediyor.

Toplulaştırma, Ödemiş Ovasında Ağaçları Baltaların Hedefi Yaptı
Kanalların inşaatının yanı sıra, proje içinde yer alan 27 yerleşim biriminde yapılan arazi toplulaştırmaları sonrası bazı üreticilerin eski arazilerindeki ağaçları kesmeye başladığı bildirildi.

2013 yılının Nisan ayında toplulaştırma sonrası belirlenen yeni arazilerine taşınacak üreticiler, bu taşınma öncesi arazilerindeki ağaçları keserek yakacak olarak değerlendiriyor. Bazı üreticiler ise yeni arazilerindeki ağaçların kesilmemesi için sahiplerine ücret bile teklif ediyor. Yüklenici firmanın toplulaştırma sorumlusu Osman Polat, bu konuyla ilgili hassas davranarak, üreticilere ağaçları korumalarını önerdiklerini, ağaçlar için köylerde komisyon kurulup ücretli takas yapılmasını tavsiye ettiklerini belirtti.

İlçeye bağlı Kaymakçı beldesi civarında ağaçların kesilmeye başlaması dikkatleri çekerken, toplulaştırma sorumlusu Polat, bazı teknik gereklilikler dışında projede ağaçları korumaya dikkat ettiklerini ifade etti.

Polat konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Küçük Menderes ovasında görüyoruz ki arazi sınırları ağaçlarla belirlenmiş. Bu nedenle yeniden çizim sırasında sınır düzenlemesi sonucu az miktarda ağaç kesilmek zorunda kalacak. Kaymakçı ve yöresinde ayrıca üreticilerin erikten vazgeçerek ağaçları kesmeye başladıklarını da biliyoruz. Toplulaştırma sonrası araziler düz dikdörtgen şeklinde olacak. Biz yine de ovadaki ağaçların korunmasını öneriyoruz. Ama bazı üreticilerimiz de kendi ağacının başkasına kalmasını istemediğinden ağacı kesme yoluna gidiyor. Üreticilerimize belde belediyeleri ya da muhtarlık nezdinde komisyon kurarak bu ağaçlarla ilgili yeni hak sahibinin hak sahibine bedel ödemesini de tavsiye ediyoruz. Araziler değişeceğinden ağaçlarla ilgili bu sorun kaçınılmaz. Ama ortak akılla bu iş çözülebilir.” Bazı ağaçların ova tarımına zarar verdiğine dikkati çeken Polat, “Ovamızda tarımsal açıdan, ticari açıdan değeri olmayan, bakımsız kalmış ağaçlar da var. Bunların kesilmesi tarıma yarar getirebilir. Ama örneğin asırlık çınarlar var. Biz bu asırlık çınarları korumak için bulundukları alanı hazine arazisine dönüştürüyoruz. Bu sayede bu çınar ağaçları da korunmuş olacak. Anıt diyebileceğimiz ağaçların zarar görmesi hepimizi üzer” diye konuştu.

Toplulaştırma projesiyle ilgili de bilgi veren Polat, “Projeyi haziran ayında tamamlayacağız. Şu ana dek Çaylı, Kaymakçı, Kurucuova, Türkönü, Ertuğrul ve Kışla köylerinin parselasyonları kesinleşti. 21 yerleşim yeri daha kesinleşmeyi bekliyor. Şu anda Türkönü ve Kışla köylerinde yer teslimi başlamış durumda. Biz arazide yeni parsellerin kazıklarını da çakarak yeni sınırları belirliyoruz. Bölgemizin tarım sezonuna göre taşınma işini ayarladık. Nisan ayında yeni ekim yapılmadan arazilerde taşınma başlayacak. Üretici yeni sezonda yeni tarlasında tarım yapacak. Salı ve Perşembe günleri DSİ Ödemiş Şantiyesi’ndeyiz. Üreticilerimizin sorularını yanıtlayıp, isteklerini dinliyoruz. Küçük Menderes Ovası’nda arazilerin çok parçalı ve ufak olması nedeniyle zorlu bir toplulaştırma süreci yaşanıyor ancak şu ana kadar başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Örneğin Kaymakçı’da toplulaştırmanın tarıma getirdiği faydanın farkında olan bilinçli üreticilerimiz yeni yaptırdığı dubleks evinden, meyve ağaçlarından bile vazgeçiyor. Toplulaştırma sonrası sulamayla birlikte Küçük Menderes Ovası Türkiye’nin en önemli bilinçli üretim merkezlerinden birisi olacak” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA