Hesap işletimsizlik ücreti alan banka var!

Bankacılıkta komisyon ve ücret tartışması büyüyor.

Hesap işletimsizlik ücreti alan banka var!
Bankacılık sektöründeki komisyon ve ücret tartışması sürerken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da bakanlığa ulaşan şikayetlerin yarısından fazlasının, krediler ve kredi kartları gibi bankacılık uygulamalarıyla ilgili olduğunu belirtti. Yazıcı, 'Bankalar, tüketicilerin bilgisizliğini istismar ediyor ' dedi. Bankaların bazı uygulamalarına adeta isyan eden Yazıcı, 'Belli bir süre hesabı hareket görmeyen tüketiciden ayrıca 'hesap işletimsizlik ücreti' dahi alınıyor. Kredi çeken memura ve emekliye dahi işsizlik sigortası yaptırmışlar ' dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, HABERTÜRK'e, Son dönemin en tartışmalı konuları arasında yer alan bankacılık sektöründeki ücret ve komisyonları değerlendirdi. Tüketicilerin bankacılık alanında yoğun olarak sorun yaşadığına işaret eden Yazıcı, bakanlık ve Tüketici Hakem Heyetlerine ulaşan tüketici şikayetlerinin yarısının bankacılık alanında olduğunu vurguladı. Yazıcı, 'Finansal kuruluşlar zaman zaman tüketicilerin bilgisizliğini ve tecrübe eksikliğini istismar ediyor. Bakanlığa gelen tüketici şikayetlerinden, tüketicinin yeterince bilgilendirilmediği, bilgisi ve onayı dışında bir çok işlemin yapıldığını gördük ' dedi.

BANKACILIK REKLAMLARI ALDATICI
Bankacılık reklamlarına da dikkat çeken Yazıcı, 'Kredilerde uygulanacak faiz oranlarına ilişkin ilan ve reklamlarda tüketici doğru bilgilendirimeli. Ancak, bankalar buna aykırı davranıyor. Bir reklamda yüzde 0,89 faiz oranıyla kredi verileceği belirtilirken, ücret ve komisyon tutarlarının toplam faiz maliyetine eklenmesi ile faiz oranı aslında yüzde 1,50'ye ulaşıyor. Bu, tüketicileri yanıltmaktır, aldatmaktır ' diye konuştu. Bakan Yazıcı, bakanlığa ulaşan ve bankacılık alanındaki yanlış uygulamalara ilişkin tespitleri şöyle sıraladı:

'VATANDAŞ İSTEMEDEN AVANS KREDİ AÇILIYOR'
Gelir düzeyi yetersiz olan kişilere kredi kartı veriliyor. Kredi kartlarına gelirleriyle orantılı olmayan limitler tanınıyor. Tüketicinin talebi olmadan hesabına avans kredi hesabı açılıyor. Konut kredilerinde gerçek olmayan gelir kalemleri dikkate alınarak kredi veriliyor. Tüketicinin, kredi kartı üyelik ücretini istemesi durumunda, banka, tüketiciye tüm borçlarını ödeterek tüketicinin hesabını kapatıyor.

ZORUNLU OLMADIĞI HALDE SİGORTA
Konut kredilerinde kredi faiz oranı, vade süresi, komisyon ve masraflar göz önünde bulundurulmadan işlem yapılıyor. Kredi reklamlarında, komisyon ve masrafları içeren yıllık maliyet oranları yerine sadece faiz oranlarına yer veriliyor. Bankaların kredi kullanımında zorunlu olmayan hayat sigortası gibi kalemler zorunluymuş gibi gösteriliyor.

EMEKLİYE İŞSİZLİK SİGORTASI
Tüketici kredilerinin kullandırılması sırasında tüketiciye bilgisi dışında işsizlik sigortası yapılılıyor. Hatta işsizlere, emeklilere ve kamu çalışanlarına da bu sigorta yaptırılıyor. Tüketici kredisini erken kapatan tüketiciler için gerekli faiz indirimleri yapılmıyor.

HESAP İŞLETİMSİZLİK ÜCRETİ
Borcunu erken kapatan tüketiciden Sonraki yılların sigorta bedelinin iade edilmiyor. Mevduat hesabını işleten tüketiciden 'hesap işletim ücreti ', belli bir süre hesabı hareket görmeyen tüketiciden ayrıca ' hesap işletimsizlik ücreti ' alınıyor.