Derviş Eroğlu: “ Türklerle Rumların Bir Arada Yaşayamayacağına İnanan Gençler Var”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rumlar arasında, Türklerle Rumların bir arada yaşayamayacağına inanan gençler var” dedi.

Derviş Eroğlu: “ Türklerle Rumların Bir Arada Yaşayamayacağına İnanan Gençler Var”
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen 'Yeni Uluslararası Dinamikler Işığında Kıbrıs Müzakereleri ve Geleceği' başlıklı toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıs sorunun çözümü için Rum kesimi ile yürütülen müzakereleri anlatan Eroğlu, yönetim ve güç paylaşımı, Avrupa Birliği, ekonomi, mülkiyet, toprak ve garantiler olarak 6 başlık altında müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Müzakerelerin geleceğinden ümitli olmadığını dile getiren Derviş Eroğlu, görüşmelerin daha çok mülkiyet ve güç paylaşımı üzerine yapıldığını vurguladı. Eroğlu, mülkiyet başlığı altında sundukları önerilerin BM Genel Sekreterliği ve Güney Kıbrıslı muhataplar tarafından dikkate alındığını da belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dünyanın Kıbrıs'ta iki halkın bir arada yaşayabileceğine ilişkin farklı bir bakış açısı geliştirmesinin bu gerçeği görebilmelerine imkan sağlayabileceğini ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yeteri kadar Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni desteklemediğini söyleyen Eroğlu, yurt dışına yapılan direkt uçuşların arkasının gelmediğini bu konuda gerekli desteği görmediklerini de kaydetti.

Eroğlu, İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı'nın toplantılarda verdiği desteği gerçekte göremediklerini açıklayarak, kuruluşa sitem etti. Artık övücü sözler yerine daha bariz destek görmek istediklerini vurgulayan Derviş Eroğlu, "Bize ambargo uygulayan Avrupa Birliği ama maalesef siz de buna uyuyorsunuz. Mesela Azerbaycan'a bir sefer yaptık ikincisini yapamadık. İran'a bir sefer yaptık ikincisini yapamadık. Dolayısıyla bu direk uçuşların başlatılması yönünde sizin adım atmanız gerekir" şeklinde konuştu.

Eroğlu, Kıbrıs'ta iki halkın birlikte yaşaması konusunda Rum tarafından olumsuz girişimler olduğunu dile getirdi. Özellikle gençlerin birlikte yaşama konusunda olumsuz etkiler altında olduğunu belirten Eroğlu, "Rumlar arasında Türklerle Rumların bir arada yaşayamayacağına inanan genç nüfustur. Rum kesiminde aşırı milliyetçi bir dernek parti kurarak 4 bin oy aldı. Rum'un tedrisatı, eğitim sistemi değişmemiştir. Anaokullarında bile duvarda Türk uçakları ve akan kanlar. Bu zihniyetle yetişen gençleri düşünün” diye konuştu.

Kaynak: İHA