Kesme Yöntemiyle Hat Sanatını Deriye İşleyen Sanatçı Murat Ateş, Bu Yöntemi Uygulayan Ender Sanatçılardan Biri

Fatih Doğan - Çeşitli hobilerle uğraştığı sırada artan suni deri parçalarını değerlendirmek isterken hat sanatını kesme yöntemiyle deriye işleyen sanatçı Murat Ateş, bu yöntemi uygulayan ender sanatçılardan biri.

Ateş, AA muhabirine, hobi olarak ağaç oymacılığı, maketçilik, katı sanatı ve kara kalem ile resim çalışmaları yaptığını söyledi.

''Suni deriler üzerinde ilk başlardaki denemelerimde bazılarını kesemedim, bazıları da yapışmadı. Yaklaşık 100-150 çalışmamı imha ettim. En sonunda kendime özgü bir yapıştırma tekniğiyle bunları yapıştırdım'' diyen Ateş, şunları kaydetti:

''Amatör olarak, hobi olarak başladım sonra profesyonelleştim. İlk olarak 'bismillah' deyip besmele tuğra çalıştım. Daha sonra Ayetel Kürsi suresini, Fatiha suresini, Osmanlı, Selçuklu desenlerini, semazenleri deriye işledim. Kestiğim hiçbir deri parçasını israf etmiyorum. Bazı çalışmalarımı, alttan yapıştırmalı, bazıları da üstten yapıştırmalı 2-3 renkte yaptım. Bunu da, derinin üzerine çizilen hat yazısını kestikten sonra içinden çıkanı ve kalan deri parçasını ayrı derilere ekleyerek gerçekleştiriyorum.''

-''Bunu yaparken ayrı bir boyuta geçiyorsun''-

Ateş, yaklaşık 3 senelik bir çalışma süresinin ardından, son 8 ayda 4 sergi açtığını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Şimdiye kadar yaklaşık 200'e yakın eserimiz oldu. Buradan sonra Dolmabahçe Sarayı'nda ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sergilerimiz olacak. Önümüzdeki yıl nisan ayında, ABD de bir sergi açacağız. Ben buna 'gönül işi' diyorum. Bir işi yapabilmek için önce ona gönül vermek lazım. Masanın başına oturup bıçağı eline aldığın zaman 'of' demeyeceksin. Bunu yaparken ayrı bir boyuta geçiyorsun. Çalışmalarıma gece saat 22.00-23.00 gibi başlıyorum, bir bakmışsın sabah ezanı okunuyor.''

Şu an bir ustası, çırağı, kalfası, öğrencisi olmadığını ve bu işin öğrencisinin kendisi olduğunu vurgulayan Ateş, ''İnşallah daha sonra mutlaka birilerine bunu öğreteceğim. Böyle bir sanatın benden sonra yaşamasını istiyorum'' dedi.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA