Arınç: İtri'nin Eserleri, Türk Kültürünün Gücünü Gösterir

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, klasik Türk müziğinin en önemli bestecileri arasında yer alan Itri'nin eserlerinin, Türk kültürünün ne kadar yüksek ve güçlü olduğunu gösterdiğini belirtti.

AK Parti Bursa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikle klasik Türk müziğinin en önemli bestecileri arasında bulunan Itri anıldı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) gerçekleştirilen anma gecesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) 2012’yi vefatının 300’üncü yılı nedeniyle 'Itri Yılı' ilan ettiğini hatırlattı. Yalçın, “Itri, 300 yıldır bu toprakların sesi olmuş, eserleri ile gök kubbede hoş bir sadâ bırakmış büyük bir sanatkârdır. Bu büyük ustayı anmanın, bir kez daha hatırlamanın sevincini birlikte paylaşıyoruz.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Itri'yi anmak üzere önemli bir programda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Buhurizade Mustafa'nın çok önemli bir bestekâr olduğunu söyleyen Arınç, Itri'nin, çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için Itri lakabını ıtır ve kokudan aldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Itri'nin bestelediği sadece 'tekbir'le değil, onun yanında onlarca eserle de özellikle musikişinasların takdirini kazanmış büyük bir insan olduğunu söyledi.

Programda icra edilen musikinin, Türk kültürünün ne kadar yüksek ve güçlü olduğunun da bir göstergesi olduğunu kaydeden Arınç, "Itri diye bildiğimiz o önemli bestekârı bu akşam rahmetle, minnetle ve şükranla anarken eserleriyle birlikte görmek ve yâd etmek durumundayız. Bizler de büyük değerimiz Itri'yi artık bir dünya değeri olduğu için UNESCO'nun 'Anılması Gerekli Büyükler Listesi'ne koyduğu için, kendi memleketinin güzel evlatları olarak onu ve eserlerini bu akşam hep birlikte dinleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Ardından kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Yardımcısı Murat Salim Tokaç ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara Itri'yi anlattı.Plaket töreninin ardından sahne alan İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu ve İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu sanatçıları, Itri'nin eserlerinden oluşan bir konser verdi .