Toplum Sağlığı Merkezinden Organ Bağışına Davet

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, Organ Bağış Haftası’nda Nazillilileri organ bağışında bulunmaya davet etti.

Toplum Sağlığı Merkezinden Organ Bağışına Davet
Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, Organ Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, amaçlarının organ bağışı konusunda halkın duyarlılığını artırmak ve konu üzerinde farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Organ bağışının önemine dikkat çeken TSM Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, “Bilindiği gibi ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı AB ülkelerinde 19.6 iken, ülkemizde 4.6’dır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olup, bunun için organ bağışı ve nakil sayılarının arttırılması hedeflenmektedir. Bu bağlamda ülkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Amaç organ bağışı konusunda halkımızın duyarlılığını artırmak, farkındalık yaratmaktır” dedi.

Organ nakli konusunda açıklamalarda bulunan Derici; “Organ nakli, başka hiçbir tıbbi çözümü olmaması nedeniyle, bir insanın organ ya da dokularının ihtiyacı olan başka bir insana, tedavi amacıyla nakledilmesi işlemidir. Ülkemizde en çok nakli yapılan organlar; böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kemik iliğidir. Organların alınması işlemi, konunun uzmanı doktorların bulunduğu Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerinin Organ Nakil Merkezleri’nde gerçekleştirilir. Yoğun Bakım Ünitesi olan bir hastanede kişinin beyin ölümü gerçekleşir ise ailenin de rızası ile bu merkezlerde organlar nakil için alınabilir. Kişi beyni öldüğü zaman tıbben ölü kabul edilir” diye konuştu.

Kimlerin organ bağışında bulunabileceği konusuna da değinen Derici; şunları söyledi: “Bir kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes, iki şahit huzurunda belgelerini doldurup organ bağışında bulunabilir. İl Sağlık Müdürlükleri, Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri, Organ Nakli Yapan Merkezler, Organ Nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek vs. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir. Çok sayıda hastanın organ nakli için sıra beklediğini düşünürsek, tüm halkımızın organ bağışına katılımlarını bekliyoruz. Organ bağışı yapın, hayat kurtarın”
Kaynak: İHA