Azerbaycan’da İnternet Forumu ve Telekomünikasyon Fuarı Başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 6-9 Kasım tarihleri arasında ‘İnternet İdaresi Forumu’ ve ‘Telekomünikasyon Fuarı’ düzenleniyor.

Bakü’de başlayan foruma katılan hükümet temsilcileri, internet güvenliğini sağlamak, yönetimini ve önündeki engelleri kaldırmak için bir araya geliyor. Bu yıl 7.'si düzenlenen foruma bin 500'e yakın yabancı misafir katılıyor. Toplantılarda hükümet temsilcilerinden başka sivil toplum kuruluşları ve özel kuruluşların temsilcileri de yer alıyor. Forumda internet kullanımında küresel ölçekte görülen sorunların aşılması için çareler aranacak. Bakü Sergi ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantının ana mevzusunu “İnsani, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma için İnternet İdaresi” oluşturuyor.

7. İnternet İdaresi Forumu'nun bugünkü resmi açılış merasiminde konuşan Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, “Forumun Bakü’de tertip ediliyor olması Azerbaycan’da bilgi toplumunun gelişimi noktasında yürütülen politikaların olumlu neticeler verdiğine işarettir” dedi.

Azerbaycan’ın son yıllarda hızla geliştiğini kaydeden Şerifov, “Ülkede bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde sağlanan imkanlar, özellikle de internet yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu sayede internet hizmetleri kullanılabilir hale geldi, onların kullanım teknolojileri yaygınlaştı ve kullanıcı sayısı arttı” diye konuştu.

Katılımcılar, küresel internet yönetimi konularındaki gelişmeleri, internet uygulamalarının mahalli, milli ve milletlerarası kalkınma faaliyetlerine nasıl ekleneceğini tartışıyor. Forumun 9 Kasım tarihine kadar devam edecek toplantısında fikri mülkiyet hakları, yeni iş modelleri, açık resmi veriler ve afet yönetiminin yanı sıra çok taraflı model, internet uygulamalarının gelişimi, ulusal ve bölgesel internet uygulamalarının rolü ve özellikleri gibi konular da "gelişim ve ilerleme" başlığı altında ele alınacak.

TELEKOMÜNİKASYON FUARI’NA 23 ÜLKEDEN 160 ŞİRKET KATILIYOR

Ayrıca Bakü Expo Center’da telekomünikasyon fuarı da düzenleniyor. “BakuTel-2012” adlı fuarda yüzde 40'ı yabancı olmak üzere Azerbaycan, ABD, İngiltere, İran, Çin, Kore, Malezya, Rusya, Slovenya, Ukrayna, Estonya ile birlikte toplam 23 ülkeden 160 şirket yer alıyor. Fuarda yazılım, uydu haberleşmesi için servis malzemeleri, televizyon-radyo yayım malzemeleri ve teknolojileri, kablo televizyonu hizmetleri, mobil teknolojiler ve radyo istasyonları sergileniyor .
Kaynak: İHA