New Jersey Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Stark'dan Açıklama

ABD'nin New Jersey Üniversitesi Rutgers Newark Yerleşkesi Kamu Sağlığı Yönetimi Dekanı Dr. Evan Stark, ''İstatistiklere göre Türkiye'de 3 kadından 1'i eşinden şiddet görüyor'' dedi.

Stark, ABD'nin Adana Konsolosluğu ve Toplumsal Vizyon ve Kültürlerarası Diyalog Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen ''Şiddetin Bir Başka Yönü: Baskıcı Güç ile Kontrol'' konulu toplantıya video konferans yöntemiyle canlı bağlantı yaparak ''aile içi şiddet'' hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Stark, şiddet gören kadınların paralarını da kocalarına vermek zorunda kaldığını belirterek, erkeklerin eşlerinin paralarını alma oranının ABD'de yüzde 50 civarında olurken, Türkiye'de yüzde 13 düzeyinde bulunduğunu belirtti.

Bunun çalışan kadın sayısının Türkiye'ye kıyasla ABD'de daha fazla olmasından kaynaklanabileceğini anlatan Stark, şunları kaydetti:

''Birçok kadın da maddi gücü, kaynağı olmadığı için kaçıp gitmeye veya şikayet etmeye korkuyor. Şiddetin ötesine bakmamız gerekiyor. Artık birçok ülke kontrol unsuru olarak, aile içi şiddeti en baştan önlemenin yollarını aramaya başladı.

Şiddeti uygulayana yönelik ciddi önlemler alınması gerekiyor. İki hususa dikkatle gidilmeli, bunun birincisi kadını nasıl korumamız gerektiğidir. Diğeri ise şiddeti gerçekleştirenin öncelikle sorumlu tutulmasıdır. Kadınları korumak söz konusu olduğunda onlara verilen olanaklar arttırılabilir. ABD'de devlet okullarında 4. sınıfta eğitim programlarımızı başlatıyoruz. Biz modeller oluşturup, canlandırmalar gerçekleştiriyoruz. Böylece öğrenciler şiddetsiz bir ilişkinin nasıl yaşanması gerektiğini görüyor.''

Bir katılımcının erkeklerin evlenmeden önce şiddete meyilleri ile ilgili test yapılıp yapılamayacağına yönelik sorusu üzerine Stark, ''İstatistiklere göre Türkiye'de 3 kadından 1'i eşinden şiddet görüyor. Çok çok büyük bir test yapmak gerekiyor. Bir de bunu test ettikten sonra şiddetle ilgili sorununu çözümlemek gerekiyor. Yoksa, erkeklerin yüzde 50'si evlenemez'' dedi.

Stark, daha sonra soruları yanıtladı.

ABD'nin Adana Konsolosu John Espinoza'nın evsahipliğinde geçen toplantıya Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un eşi Aylin Coş da katıldı.

Muhabir: Aykut Ünlüpınar / Anıl Bağrık

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA