Çekimser Oy Kullanan İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Hague Açıklaması

Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasını sağlayan tarihi oylamada çekimser oy kullanan İngiltere, Filistin istediği güvenceleri vermediği için çekimser kaldığını bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu'nda alınan karara saygı duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Eğer Mahmud Abbas bugün bizim önerdiğimiz güvenceleri verseydi, iki devletli bir çözüm için müzakerelere dönülmesi daha kolay olurdu. Bu güvenceler verilmediği için, 'evet' oyu kullanmadık."

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı müzakerelere ön koşullar olmadan başlamaya ve Uluslararası Ceza Mahkemesine gitmemeye çağırdıklarını anımsatan Hague, bu güvencelerin yokluğunda oylamada çekimser kaldıklarını ifade etti.

Barış sürecinin yeniden başlaması için çabalarını ikiye katlayacaklarını kaydeden Hague, iki devletli çözüme ve Mahmud Abbas'a desteklerinin süreceğini belirtti.

William Hague, İsrail'in BM'deki Filistin kararıyla ilgili barış sürecini etkileyecek bir tepki vermemeye çağırarak, 2013 yılının Ortadoğu barış süreci için önemine dikkati çekti.

ABD'nin, Avrupalı ortaklarıyla birlikte iki devletli çözüm yönündeki aktif desteğini artırması gerektiğini ifade eden Hague, gelecek yıl ilerleme kaydedilmezse, iki devletli çözümün imkansız hale gelebileceğini vurguladı.

Muhabir: Aslı Aral

Yayıncı: Yusuf Kaya
Kaynak: AA