Chp’li Toprak: 'Başdenetçi Seçimi Türkiye İçin Demokrasi Ayıbıdır'

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, kamu denetçisi seçiminin Türkiye için demokrasi ayıbı olduğunu belirterek, Kamu Başdenetçiliğine seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu'nu istifaya davet etti.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Kamu Başdenetçiliği seçimini eleştirdi.

Toprak, Hrant Dink davasındaki tutumundan ötürü Dink'in mahkumiyet kararı almasına neden olan Ömeroğlu'nun, üç bilirkişi raporu Dink'in Türklüğü aşağılamadığını ortaya koymasına rağmen, o dönem Yargıtay üyesi olarak Dink'in mahkumiyet almasına neden olduğunu ve ölümüne kadar giden sürecin açıldığını öne sürdü. Böyle bir kişinin Başdenetçi seçilmesinin, Türkiye'nin ciddi bir demokrasi ayıbı olduğunu savunan Toprak, "Bu karar, Türkiye'nin tek adamcı, otoriter gidişini de tescil etmiştir. Türkiye'nin vicdanı yaralanmıştır. O yüzden bu şahsı istifaya davet ediyorum" dedi

Dink davasının Fransa'daki Dreyfus davasına benzediğini ifade eden Toprak, "Dreyfus davası, o dönem Fransa ve Avrupa'daki antisemitizmin başlangıçlarından biridir. Hrant Dink davası da böyledir. Türkiye vicdanını yaralamış bir davadır" diye konuştu.

Basın toplantısına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Ömeroğlu'nun Başdenetçiliği'nin kabul edilemez olduğunu ve Ömeroğlu'nun derhal gereğini yapması gerektiğini söyledi

Kaynak: İHA