Washinton’daki Türk Büyükelçiliği’nde Kızılderililer Misafir Edildi

Türkiye’nin Kızılderili Amerikalılarla münasebetler geliştirme faaliyetlerinin bir neticesi olarak Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde Kızılderili halkların temsilcileri misafir edildi.

Tertip edilen kültürlerarası merasimde Kızılderili kabile dans gösterileri ve müzikleriyle ‘ABD Kızılderililer Miras Ayı’ kutlandı. Katılımcılar, Kızılderililerin Türkiye’yi tanımaya başladığını ifade ettiler.

Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, “ABD ile olan bağlarımızı ve münasebetlerimizi her zaman olduğundan çok daha ileriye götürüyoruz” dedi.

Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ile Amerika vatandaşları arasındaki ticari ve diğer fırsatların geliştirilmesinde, bu münasebetlerin Türk özel kuruluş teşebbüsleri ve buradaki kızılderili halkların girişimleriyle daha ilerleyeceğini düşünüyoruz.” “BİZİM YERLİ HALKLARIMIZ TÜRKİYE İÇİN PEK ÇOK TİCARİ EMTİA TEMİN EDEBİLİR” Kaliforniya’daki ‘Big Sandy Rancheria’ isimli Kızılderili Kabileler Başkanı Elizabeth Kipp, iki taraf arasında yükselen ticaret hacminden tarafların karlı çıkacağına işaret ederek düşüncelerini şöyle ifade etti: “Bizim yerli halklarımızın Türkiye için pek çok ticari emtia temin edebileceğini farkettik. Büyükbaş hayvan etinden deriye ve soya fasulyesine kadar pek çok maddenin ithalatı ve ihracatını yapabiliriz. Ve bu ticari ilişkiler iki ülkenin faydasına olacak şekilde seyredebilir”.

KIZILDERİLİLERE TÜRKİYE’DE EĞİTİM İÇİN BURSU VERİLECEK Ticari teşebbüslerin yanı sıra Türkiye ile Amerikan Yerli Halkları arasında kültürel mübadele ve Amerika Türk Koalisyonu vasıtasıyla eğitim sahasında da değişimler yapılabilecek. Amerika Türk Koalisyonu (TCA) Başkanı Lincoln McCurdy, “Türk halkı ile Yerli Amerikan halkı arasında işbirliğine meyilli bir zemin var. Bu noktadan hareketle eğitim bursları sağlamaya adım attık. Böylece Amerikalı yerli halk insanları burslarımızdan istifade ederek yurt dışına çıkıp Türkiye’ye gidecekler ve orada eğitimlere katılarak Türkiye’nin 1920’lerden günümüze nasıl bir ilerleme kaydederek dünyanın en büyük on altıncı ekonomisi haline geldiklerini ve böylece Türkiye’nin nasıl bölgesinde mühim bir güç haline geldiğini görecekler” dedi.

Kaynak: İHA