Afgan-Türk Okullarının Düzenlediği Ulusal Proje Yarışması'na Büyük İlgi

Afganistan’da faaliyet gösteren Türk okulları tarafından organize edilen “8. Ulusal Bilim ve Proje Yarışması “ başladı.

2005 yılından bu yana her yıl yapılan olimpiyatlara ilgi çok yüksek. Fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, matematik ve sosyal bilimler olmak üzere 6 dalda yapılan yarışmaya ülke genelindeki okullar yoğun ilgi gösteriyor. 8. Ulusal Bilim ve Proje Yarışması’nın açılış töreninde konuşan Afgan-Türk Okulları Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Aytan, öğrencilerin ilgisinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Aytan, “ Yarışmaya katılan öğrencilerin yüzde 10 altın, yüzde 20’si gümüş ve yüzde 30’u da bronz madalya kazanacak” dedi.

Bu yılki yarışmaya 200 öğrenci 120 proje ile katılıyor.
Yarışmaya kız öğrencilerin ilgisi de büyük. Kabil’deki Afgan-Türk Kız Okul öğretmeni Hilal Çiftçi, her yıl yapılan yarışmaya kız öğrencilerin de ilgi gösterdiğini aktardı. Çiftçi, ülkede 3 Türk kız lisesinin faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, Kabil’deki okullarının üçüncü dönem mezunlarını verdiğini ifade etti.

Çifti, öğrencilerin farklı ülke ve farklı üniversitelerde eğitimlerine devam ettiğini beyan etti. Kabil’deki Afgan-Türk Erkek Lisesi öğretmenlerin Ali Öksözer ise madalya alan öğrencilerin projelerinin uluslar arası olimpiyatlarda da yarıştığını dile getirdi. Öksözer,”Geçen sene 75 uluslar arası madalya aldık” dedi.

Yarışmaya katılan Afgan-Türk Kız Lisesi öğrencisi Sumeye Albouz “Benim projem Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) ‘ölümden başka her derde devadır’ dediği çörek otu üzerine” dedi.