Agiad Başkanı Güven: Teşvik Kanunu'nda Sürenin Uzatılmasını İstiyoruz

Aksaray Girişimci İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Reha Güven, 31 Aralık 2012 tarihinde yürürlükten kalkacak 5084 Sayılı İstihdamı Teşvik Kanunu’nda sürenin uzatılmasını istedi.

Agiad Başkanı Güven: Teşvik Kanunu'nda Sürenin Uzatılmasını İstiyoruz
Güven, bu konuda Başkan Nevzat Palta ve Aksaray milletvekillerinden yardım istedi. Reha Güven'in AGİAD’da düzenlediği toplantıya Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, İlknur İnceöz, Ruhi Açıkgöz, AK Parti İl Başkanı M.Fatih Yıldırıcı, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Öztürk ile işadamları katıldı.

Toplantıda konuşan Güven, hükümetin 2004 yılında çıkarttığı 5084 Sayılı Kanun sayesinde Aksaray'daki fabrika sayısının 16'dan 140'a çıktığını ve çalışan sayısının da 600'den 6 bine yükseldiğine hatırlattı. Yeni teşvik sisteminin gelmesi ile 5084 Sayılı Kanun'un yürürlükten kalkacağını bildiren Güven, şöyle devam etti: "Yasa önceki senelerde uzatılıyordu ancak yeni teşvik sistemi çıktığı için muhtemelen bu sene ciddi anlamda kalkması düşünülüyor. Bunun tabii ki bizim buradaki firmalarımıza çok ciddi bir külfeti olacaktır. Özellikle emek ve yoğun işçi ile çalışan tekstil sektörü gibi işçi sayısının çok olduğu diğer sektörlerde de bu konuda firma başına düşecek maliyet çok yüksek derecede olacak.”

AGİAD Başkanı Güven, şu görüşlere yer verdi: "06 Şubat 2004 tarih ve 25365 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak 1 Mart 2004 tarihinden uygulanmaya başlayan 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 31 Aralık 2012 tarihine kadar işçilerin ücretleri üzerinden gelir vergisine, işçilerin pirime esas kazançları üzerinden hesaplanan işveren hissesi kısmına ve belirli sektörlerde faaliyette bulunan firmalara belirli oranlarda enerji destek teşvik uygulaması getirilmişti. 18 Mayıs 2005 tarih ve 25819 sayılı Remi Gazete'de yayımlanan 5350 Sayılı Kanun ve 4 Nisan 2007 tarih ve 26483 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5615 Sayılı Kanun ile çeşitli değişikler yapılmış ve asgari 10 işçi çalıştırma koşulu getirilmişti. Dolayısıyla işverenler 10 işçi çalıştırma koşulu ile sağlanan teşviklerden yararlanmakta idiler. Ancak söz konusu teşvik uygulaması kanunun yayım tarihinden önce mevcut ve faaliyette bulunan işletmeler için 31 Aralık 2012 tarihinde Son bulacaktır." Mevcut teşvikler sayesinde işletmelerin işçi maliyetlerinin düştüğünü ve daha çok işçi çalıştırabilmesine imkân sağladığını kaydeden Güven, "Bu kanunlar ile sağlanan teşviklerden yararlanabilmek için getirilen asgari 10 işçi çalıştırma koşulu sebebi ile işverenler olarak en az 10 kişi istihdam etmekte idik. Dolayısıyla sağlanan teşvikler sayesinde hem maliyetlerimiz azalmakta hem de ülkemizin yıllarda beri kanayan bir yarası olan işsizlik sorununun bir nebzede olsa azaltılması hususunda katkı sağlamaktaydık." diye konuştu.

Faaliyetine devam eden işletmeler için 31 Aralık 2012 tarihinde teşviklerin Sona ereceğini yineleyen Güven, "İçinde bulunduğumuz küresel ekonomik kriz nedeniyle tüm sektörlerde önemli ölçülerde siparişler düşmekte, üretim sayıları azalmakta ve satışlar aşağı doğru gerilemektedir. Bu olumsuz etkilerin önümüzdeki birkaç yılı da kapsayacağı öngörülmektedir. İşletme sahipleri bir süredir devam etmekte olan bu kriz ortamından firmalarının ve çalışanlarının en az zararla etkilenmeleri için tasarruf önlemlerini azami oranda almış olmalarına rağmen, piyasada yaşanan ve artarak devam eden daralma bu tasarruf önlemlerini yetersiz kılmıştır. Hali hazırdaki kriz nedeniyle zor durumda olan işletme sahipleri sağlanan teşviklerde herhangi bir uzatma olmaz ise daha da zor duruma düşeceklerdir." şeklinde konuştu.

Şimdiye kadar verilen teşvikler nedeniyle hükümete ve TBMM'ye teşekkür eden Güven, "İçerisinde bulunduğumuz küresel ekonomik kriz nedeniyle iş gücü kapasitelerimizi muhafaza edebilmek, çalışanlarımızı ve firmalarımızı krizden en iyi şekilde çıkmasını sağlayabilmek ve ayakta kalabilmek için özellikle 5084 Sayılı Yasa ile gelen işçi primi desteğinin uzatılmasını ve vermiş olduğumuz mücadelenin desteklenmesi hususunda tüm yetkili mercilerce gerekli hassasiyetin gösterilmesini talep ediyoruz.” açıklamasını yaptı.