Almanya Başbakanı Merkel, Fransız Mevkidaşını Ağırladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’de Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault ile bir araya geldi.

Başbakan Merkel, François Hollande’ın Fransa Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra ilk defa Berlin’e gelen Fransız Başbakan Ayrault’u resmi törenle karşıladı. Görüşmenin ardından ikili, ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmeyi değerlendiren Merkel, “İki ülke için Fransız-Alman ilişkilerinin temel önemi hakkında konuştuk. Biz, bu dostane ilişkileri yoğun ve kararlı bir şekilde yürütürsek bu gelişim Avrupa’nın da gelişmesinde önemli bir rol oynayacak” dedi.

Avrupa'nın çok önemli bir karar aşamasında olduğunu kaydeden Merkel, "Bugün verilecek kararlar, ülkelerimizde ve Avrupa konseyinde, çocuklarımızın ve torunlarımızın yaşamını belirleyecektir. Biz onların refah içinde yaşamasını istiyoruz” diye konuştu.

Yaptıkları görüşmelerde AB ve Avro Bölgesi’ndeki sorunlar hakkında konuştuklarını da ifade eden Merkel, “Avrupa Birliği ve Avro Bölgesi hakkında da görüşmeler yaptık. Yunanistan’ın Troyka raporunun bir an önce tamamlanması gerektiği konusunda uzlaştık. Avrupa’da orta vadeli finansal planlama hazırlıkları konusunda konuşmalarımız oldu” dedi.

Konuşmasına Almanca selamlama ile başlayan Jean-Marc Ayrault ise, “Açık ve net olarak söylediğiniz gibi Alman-Fransız işbirliği mutlaka gerekiyor. Bu ilişki bize siyasetin bir mirasıdır ve bunu korumak, güçlendirmek için yerine getirmemiz gereken sorumluluklarımız var” ifadelerini kullandı.

Ayrault, Avro Bölgesi’ndeki sorunla ilgili, “Avro Bölgesi’nin istikrarlı bir duruma getirilebilmesi ve büyümenin gerçekleşmesi için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. Önümüzde uzun bir yol var fakat biz kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Ama Avrupa Birliği’nin orta vadeli bütçesi konusunda ele almamız gereken konular olacaktır. Fransa, hepimizin bildiği gibi, birleşme politikası açısından yüksek düzeyde ortak tarım politikası konusunda kararlıdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA