Oltu’da Koah Bilgilendirme Semenirleri

Oltu Sağlık Grup Başkanlığı ekipleri tarafından ilçede bulunan orta derecele okullarda öğrencilere yönelik KOAH bilgilendirme seminerleri düzenlendi.

Oltu’da Koah Bilgilendirme Semenirleri
Oltu Anadolu Öğretmen Lisesi’nde bilgilendirme yapan Sağlık Grup Başkanlığı uzmanlarından Rami Aslan, ilçedeki tüm okullarda KOAH ile ilgili eğitim seminerleri verildiğini söyledi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminer sonunda öğrencilerin sorularına cevaplandırıldı.

Sağlık Uzmanı Aslan slaytlar eşliğinde yaptığı sunumda şunları kaydetti; “KOAH yaklaşık olarak 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa bu zaman daha da kısalır.

Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir.

Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar." Sigara içen her beş, altı kişiden birinde KOAH geliştiğini dile getiren Aslan, “Bizim gibi sigara içme alışkanlığının çok yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Hastaların önemli bir sayısı hastalıklarının farkında olmayıp öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi şikayetleri için çok rahatsız edici olmadıkça doktora gitmemektedirler.

Sigara bağımlısı olanların rahatsızlıklarında doktora gitmemelerinin önemli bir nedeni de sigarayı bırakmaları konusunda uyarı alacak olmalarındandir” diye konuştu.

KOAH İLERLEYİCİ BİR HASTALIKTIR Aslan daha sonra şunları söyledi, “Oluşan bu bozuklukların tedavisi ve tamiri mümkün değildir. Akciğerler bu hastalık ile erkenden yaşlanır ve bozulur. KOAH başlayan bir hastada sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Diğer yandan sigara bırakılmaz ise hastalık çok hızlı ilerler.

KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikayetlerini azaltmak için kullanılır.Bu ilaçların hastalığı ortadan kaldırmak veya ilerlemesini yavaşlatmak gibi bir etkileri yoktur.

Bu nedenle; KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur.

KOAH'TA ERKEN TESHİS ONEMLİDİR KOAH ilerleyici ve geriye dönüşü olmayan bir hastalık olduğu için, ne kadar erken teşhis edilir ve ne kadar erken tedaviye başlanırsa hastalık o kadar az rahatsızlığa neden olacaktır.

KOAH'lı hastalar ilk teşhis edildikleri anda genellikle akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş oluyorlar. Bunun nedeni öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetlerini ihmal etmeleridir.

Hastalığın hafif dönemde iken teşhis edilmesi ile tedavi kolaylaşacak, hastalar tedaviden daha çok yararlanacak ve hastalığın ilerlemesi durdurulmuş olacaktır.”
Kaynak: İHA