İtb Yönetim Kurulu Başkanı İşınsu Kestelli:

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, pamuk piyasalarının mevcut durumu ve önümüzdeki sezon pamuk üreticilerine sağlanacak destek primleri hakkında görüşlerini açıkladı.

İtb Yönetim Kurulu Başkanı İşınsu Kestelli:
Pamuk üreticisinin zarar etmesi nedeniyle pamuk ekim alanlarının hızla azaldığına dikkat çeken Kestelli, önümüzdeki sezona ilişkin prim miktarının tatmin edici bir artış oranıyla kısa sürede açıklanmasını istedi. Pamuğun, ülkemizin dış ticaretinde net pozitif katkıyı sağlayan tekstil ve konfeksiyon sektörünün hammaddesi olduğunu ve bu nedenle ülke olarak üretiminden vazgeçemeyeceğimiz en önemli tarımsal ürünlerin başında geldiğini belirten İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Ancak, pamuk üreticisi Son yıllarda para kazanmak bir yana sezonu zararla kapatmaktadır. Nitekim 2011 yılı ekim döneminde 5.70 lira seviyelerinde olan mahlıç pamuk fiyatı hasat döneminde 4 liraya geriledi. 2012 yılında ise 3.53 lira olan ekim dönemi fiyatları hasadın yapılmaya devam ettiği bugünlerde 3.20 liraya kadar düştü. Kısacası büyük bir umutla başlayan pamuk üretimi, üretici için adeta hayal kırıklığına dönüşmüştür. İçinde bulunduğumuz sezonda 1 kilogram kütlü pamuk maliyeti yaklaşık 1.8 lira seviyelerindedir. Kütlü pamuğun fiyatı ise Ege Bölgesinde 1.3, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 1.2 liradır. Destekleme primi olarak ödenecek olan 46 kuruş ilave edildiğinde dahi pamuk üreticisi zarar edecektir” dedi.

Üreticilerin pamuk ekim kararlarını belirleyen temel parametrenin maliyet-fiyat farkı olarak ortaya çıkan kar ve bu karın alternatif ürünlerle karşılaştırılması olduğunu belirten Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pamuk üreticisinden tekstil ve konfeksiyon sektörünün ve dış ticaretimizin geleceği için zararına pamuk ekmesini bekleyemeyiz. Pamuk üretiminden zarar eden üreticimiz alternatif ürünlere yönelecek ve ülkemiz için çok önemli olan pamuk üretimi özellikle önümüzdeki sezonda kan kaybetmeye devam edecektir. Bu nedenle, kısa vadede önümüzdeki sezona ilişkin prim miktarı tatmin edici bir artış oranıyla kısa sürede açıklanmalıdır. Ayrıca, üreticilerimizin önündeki belirsizliğin kaldırılması amacıyla destekleme politikaları 5 yıllık bir projeksiyon olarak ortaya konulmalıdır. Aksi takdirde pamuk üretimindeki kaçış hızlanacak ve tekstil-konfeksiyon sektörünün dış girdi bağımlılığı artacaktır.”
Kaynak: İHA