Desteklerden Yararlanan Çiftçilere Uyarı

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Havancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan ve mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 31 Aralık 2012 günü mesai saati bitimine kadar başvuruda bulunması gerektiğini hatırlattı.

Desteklerden Yararlanan Çiftçilere Uyarı
Müracatların İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılabileceğini söyledi.

Müdür Şenyürek, şu açıklamayı yaptı: "Mazot ve gübre desteklemeleri üç ana ürün grubunda alan bazlı yapılacak. Buna göre, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için dekar başına 2.7 lira mazot, 3,7 lira gübre desteği, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve alanlarında dekar başına 4 lira mazot, 5 lira gübre desteği, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarında dekar başına 6.4 lira mazot desteği, 6.3 lira gübre desteği ödenecek. Toprak analizi yaptıran çiftçilere ayrıca dekar başına 2.5 lira toprak analiz desteği verilecek. ÇKS'ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması gerekiyor.

Büyüklüğü 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak." Şenyürek, Son olarak şunları söyledi: "Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihi arasında toprak analizi yaptırması gerekiyor. Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılıyor. Akhisar'da İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akhisar Ziraat Odası bünyesinde olmak üzere, yetkilendirilmiş iki adet toprak analiz laboratuarı hizmet veriyor. Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 2012 yılı ÇKS kaydını yaptırmaları ve gerekli bilgi ve belgelerle 31 Aralık 2012 günü mesai saati bitimine kadar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'ne, merkez ilçede ise İl Müdürlüğüne başvurması gerekiyor. "
Kaynak: İHA