Avrupa Birliği Bakanlığı Bütçesi Üzerindeki Görüşmeler Sürüyor

Avrupa Birliği Bakanlığı'nın 2013 bütçesi üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sürüyor.

Bakan Bağış'ın bütçe sunumunun ardından söz alan muhalefet milletvekilleri, hükümetin AB politikasını eleştirdi.

CHP milletvekilleri Türkiye'nin AB üyelik sürecinin önemini vurgularken, 50 yıllık geçmişi olduğuna işaret ettiler. AB'nin Türkiye'ye yaklaşımında haksızlıklar olduğunu ifade eden CHP'li milletvekilleri, hükümetin de reformları hayata geçirmek için gerekli hız ve etkinlikte çalışmadığını öne sürdüler. Muhalefet milletvekilleri, son dönemde müzakere sürecinde fasıl açılmamasını da hükümetin başarısızlığı olarak nitelediler.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, konuyla ilgili, ''Hükümet Kopenhag kriterlerini hayata geçirmek yerine, Ankara kriterlerini dayatıyor'' dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TL Bölgesi oluşturulabileceği hakkındaki açıklamasını anımsatarak, ''Avrupa Birliği'ne girmek isteyen bir ülke TL Bölgesi'nden bahsedemez. Avro Bölgesi'ne girmeyi kabul etmeyebilirsiniz ama TL Bölgesi demecinin anlamı, 'Biz AB'yi istemiyoruz' demektir'' diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş ise AB'nin çok başarılı ancak ışığını kaybeden bir proje olduğunu belirtti.

Türkiye'nin üyeliğinin, ülke ve bölgenin geleceği için önem taşıdığını vurgulayan Gümüş, Avrupa'daki ekonomik krizin ve Asya'nın yükselişinin bölgeler arasında entegrasyonu gerekli kılabileceğini söyledi.

Gümüş, Avrupa Birliği Bakanlığı'nın giderek önem kazanacağını dile getirerek, bu konuda geleceğe yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise AB'nin artık ilerlemediğini belirterek, ''Gelin artık bu işi fazla uzatmayalım, nişanı atalım'' dedi.

Günal, Türkiye'nin demokratikleşme ve şeffaflık için gereken yasaları kendi başına Meclis'ten çıkarabileceğini sözlerine ekledi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise AK Parti içinde Avrupa Birliği Bakanlığı'nın kapatılmasının bile konuşulduğunu ifade ederek, ''2005'te müzakerelere başlandığı dönemdeki göreceli başarının yerinde yeller esiyor. Hükümetin AB hikayesi bitmiştir'' diye konuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu ise AB üyelik sürecinin sivil topluma katkısına değindi. Yavilioğlu, sivil toplumun bakanlık bünyesindeki Ulusal Ajans'ın himayesinde ve AB fonlarından yararlanarak gerçekleştirdiği projelerin, demokrasinin yerleşmesine olumlu etki ettiğini söyledi.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA