Dizinden 150 Gram Taş Çıkan 75’lik Nine Sağlığına Kavuştu

Dizlerinde kireçlenme ve aşınma sebebiyle 20 yıldır ağrı çeken ve adeta bir odadan diğer odaya geçmekte bile güçlük çeken 75 yaşındaki Sevim Alper, geçirdiği başarılı bir ameliyatın ardından yeniden sağlığına kavuşurken; yaşlı kadının her iki dizinden 150 gram ağırlığında 15 adet diz taşı çıkartıldı.

1992 yılından bu yana dizlerinde kireçlenme ve aşınma sebebiyle ağrı çeken özellikle de Son zamanlarda hareket kısıtlılığı iyice artan, evden çıkamaz hale gelip bir odadan diğer odaya bile çok zor yürüyebilen Sevim Alper’in, 20 yıl Sonra Erdem Hastanesi’nde geçirdiği başarılı ameliyatta, dizlerinden 150 gr ağırlığında 15 adet diz taşı çıkartıldı. Tıp literatüründe çok az yaşanan vaka, bilimsel bir yayın olarak da sunulmaya hazırlanıyor.

Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, “Bunlar aslında çok sık rastladığımız olaylar değil. Hastamız dizinde giderek artan ağrıları, böyle eline gelen kitleler olduğunu, onların yer değiştirdiği konusunda şikayeti vardı. Çekilen filmlerinde ve tomografilerinde ameliyat esnasında ve Sonrasında ebatları belli oldu. Ama ameliyat öncesinde de kitleler bekliyorduk. Kitleler tek sol dizinden çıktı ama hastamız 2 dizinden de ameliyat oldu. Bu arada ileri derecede kireçlenmesi vardı. Özellikle yürürken Son aylarında bir odadan diğer odaya geçerken ciddi ağrıları vardı. Dinlenmesi gerekiyordu. Esasında bu kitleler için ameliyat olmadı, yürüme zorluğu açısından diz protezi denen bir ameliyat oldu. O ameliyatta da önceden saptadığımız bu kitleleri çıkarttık” dedi.

Başarılı geçen ameliyatın ardından yeniden sağlığına kavuşan Sevim Alper, “Ben bunu 20 yıldır çekiyordum. 20 yıldan Sonra dayanılmaz bir hale geldi, bir odadan bir odaya geçemiyordum. Tavsiye ettiler bana, zorla ‘illa ameliyat ol kurtulacaksın’ dediler. Çok güvendim ve ameliyat oldum. Ayağımdan, diz kapaklarımdan 150 gram taş çıktı. Doktorum; ‘ben ilk kez böyle bir şeye rastlıyorum’ dedi.

Ayağıma hep batardı taşlar. Diz kapağımın altından çıktı. Şuan dikişlerim var ama çok iyiyim” diye konuştu.

Kaynak: İHA