İhracata, Nasrettin Hoca ve Keloğlan Desteği

Ahşaptan ürettiği organik oyuncaklarla sektörde bir ilki gerçekleştiren Neva Toys, Nasrettin Hoca, Keloğlan, Karagöz ve Hacivat, Ramazan Davulcusu gibi Anadolu kültürüne has karakterlerin oyuncaklarını da üreterek, Avrupa’dan Ortadoğu ülkelerine kadar pek çok ülkeye ihraç etmeye başladı.

Almanya ile başladıkları ihracatı Dubai, Irak, Azerbaycan ve Cezayir ile genişlettiklerini belirten Neva Toys Genel Müdürü Sertaç Ercan, “Rusya ve ABD pazarıyla yaptığımız görüşmeler sona yaklaştı. Avrupa ve Ortadoğu’dan sonra bu ülkelere de Nasrettin Hoca ve Keloğlan'ı tanıtacağız. Şu anda 100 çeşit ürüne ulaştık. Çocuğuna Nasrettin Hoca, Keloğlan fıkraları anlatan baba, oyuncakçıya uğrayınca sadece He-Man, Star Wars, Samuray kılıcı ve Barbie bebek bulabiliyor. Oyuncak sektörü, maalesef yerli kahramanlara duyarsız kalıyor. Yerel kahramanlarımızı küresel kahramanlara dönüştürmek için yola çıktık. Ucuz ve sağlıksız Uzakdoğu kökenli oyuncaklara karşı tüm dünyada bir tepki oluşuyor. Pek çok ülke kanserojen madde taşıdığı gerekçesiyle sağlıksız oyuncakları piyasadan toplatıyor. Aileler sağlıklı oyuncaklara yöneliyor. Türkiye oyuncak pazarı, kişi başı 150 dolarlık oyuncak tüketimi ile 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Organik ve ahşap oyuncaklar ise henüz pazarda yüzde 5’lik bir paya sahip. Neva Toys olarak, 2012 sonunda 2 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

"TARİHİ KAHRAMANLARI DÜNYAYA TANITACAĞIZ" Bir dönemin sembolü haline gelen Topaç ve Fırıldak gibi oyuncakları, organik malzemeden yeniden üreten Neva Toys, 'Anadolu Sembolleri' adını verdiği yeni serisini üretmeye başladı.

Türk kültürünün vazgeçilmez masal kahramanlarından Nasrettin Hoca, Keloğlan, Karagöz-Hacivat, Ramazan Davulcusu ve İstanbul’un sembolleri; Ayasofya, Kız Kulesi, Galata Kulesi ile başlayan serinin ihracatına başlandı. Anadolu kültüründe yer alan ve kaybolmaya yüz tutmuş oyuncakları kapsamlı bir taramadan geçirdiklerini anlatan Genel Müdür Sertaç Ercan, “O dönemdeki oyuncaklar el işçiliğiyle ve doğal malzemeden üretilmiş son derece sağlıklı ürünlerdi. Biz de doğallığını hiç bozmadan, günümüz modern çağın çocuklarının seveceği yeni yorumlarla yeniden oyuncakları üretmeye başladık. Topaç, Fırıldak, Kirpi, Çekçek, Paytak Ördek, Çak Çak gibi oyuncakların yanı sıra zeka geliştirici denge oyunu, zeka testi, tetris, akıllı küpler, abaküs, tangram, bovling ve parça bloklarla yeni nesil oyuncakları da ahşaptan ürettik. Son serimizle birlikte tarihi figürlere yer vererek Nasrettin Hoca, Keloğlan, Karagöz-Hacivat gibi nostaljik karakterlere yoğunlaştık. Bu seriye, 20 civarında tarihi ve yakın dönemden karakterleri ekleyeceğiz. ABD, İngiltere ve Rusya ile ihracat görüşmelerimiz sona yaklaştı. Ahşap oyuncakları bir marka haline getirmek ve çocukların doğal oyuncaklarla oynaması için Neva Toys'u kurduk. İşe ilk başladığımızda, elimizde 15-20 adet ahşap oyuncak çeşidi vardı. Yurtiçi ve yurt dışı fuarlara katıldığımızda ailelerin büyük ilgisi ile karşılaştık. Türkiye’de çok sayıda market zinciri, oyuncak mağazası ve organik ürün satan mağazalarda ürünlerimiz yer alıyor. Tüm oyuncaklarımızda kullanılan boyalar organik sertifikaya sahip. Bakteri barındırmayan kayın ağacından üretim yapıyoruz.” diye konuştu.