Koç Holding Ceo'su Turgay Durak Açıklaması

Koç Holding Üst Yöneticisi Turgay Durak, gelecek yıl yapacakları yatırım tutarının 4 milyar dolar olacağını belirterek, ''Bu 4 milyar dolarlık yatırıma satın almalar dahil değil'' dedi.

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Clup Toplantıları kapsamında yapılan ''CEO'nun Ajandası 2013'' panelinde konuşan Durak, 2013'te şirketlerinin yüzde 4,5 büyüyebileceğini söyledi.

Holding olarak 2013'te yatırımlara devam edeceklerini aktaran Durak, 2012'de 3 milyar dolar civarında yatırım yaptıkları bilgisini verdi. Gelecek yıl yapacakları yatırım tutarının 4 milyar dolar olacağını anlatan Durak, ''Bu 4 milyar dolarlık yatırıma satın almalar dahil değil'' dedi.

İhracat pazarlarının artık Doğu'ya, Afrika'ya ve Asya'ya doğru kaydığını vurgulayan Durak, bu coğrafyadaki çalışmalarını artıracaklarını ifade etti.

Ekonomide bir sürü riskin olduğunu ama kendilerinin aklına gelen ilk riskin finansal riskler olduğunu belirten Durak, sözlerine şöyle devam etti:

''Verimlilik kar edebilmek için çok önemli hale geliyor. Bu sene çok çalıştık çünkü çok zor bir yıldı ama gelecek yıl daha da zor olacak. O yüzden daha çok çalışıp daha çok yorulmamız lazım. Tüpraş'ta mazot üretimini artıracak yatırım projesi 2,5 milyar dolar civarında. Ford Otosan için gelecek yıl 1 milyar 400 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Tofaş'ta da yeni ticari araç yatırımları var. Arçelik'te de hem Türkiye'de, hem de yurt dışında üretim kapasitesi artış yatırımları var.''

-''Sabancı'nın piyasa değeri 10 milyar doları geçti''-

Sabancı Holding Üst Yöneticisi Zafer Kurtul ise holdingin piyasa değerinin 10 milyar doları geçtiğini kaydederken, bu rakamın 2004'te yaklaşık 4,5 milyar dolar olduğuna dikkati çekti.

Sabancı Holding'in portföy değerinin ise 13 milyar dolar olduğu bilgisini veren Kurtul, 10 şirketlerinin pazar payında 1 numarada, 1 şirketlerinin ikinci sırada, 3 şirketlerinin ise üçüncü sırada bulunduğunu kaydetti.

Cirolarının 2012'de yüzde 15'ten fazla büyüdüğünü aktaran Kurtul, 2013'te bu civarda bir büyüme gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

Portföylerinin yüzde 50'sinin bankacılık olduğunu aktaran Kurtul, holding olarak önem verdikleri ikinci alanın enerji sektörü olduğunu, burada hem elektrik üretimi hem de dağıtımı konusunda büyüdüklerini dile getirdi.

Enerjide hedefledikleri pazar payının yüzde 10 olduğunu belirten Kurtul, şu anda mevcut lisanslarının 5 bin megavatın üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye'de kişi başına tüketiminin 3.000 Kwh, Avrupa'da ise 6.000 Kwh olduğunu anlatan Kurtul, bu alana her yıl 4-5 milyar dolar yatırım yapmak gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'de enerji talebinin 2020 yılına kadar 2 misline çıkmasını beklediklerini bildiren Kurtul, enerjinin kendileri için önemli bir büyüme alanı olduğunu söyledi.

Çimento sektöründe yakın coğrafyalarda satın alma yaparak büyüme planladıkları bilgisini veren Kurtul, ''Çimentoda 2 şirketimiz Akçansa ve Çimsa yüzde 20 pazar payına sahip. Çimentoda büyüme planlarımız var. Önümüzdeki 3 yılda kapasitemizi 2 katına çıkaracağız'' dedi.

Perakendenin Sabancı olarak büyümek istedikleri bir alan olduğunu kaydeden Kurtul, konuşmasına şöyle devam etti:

''Emeklilik şirketlerinde de çok büyük potansiyel görüyoruz. Bu yıl sanayi şirketlerimiz açısından çok kolay bir yıl değildi. Eskiden enflasyon oranları yüzde 60-70 idi, şimdi yüzde 7 rakamlarını konuşuyoruz. Kurda daha öngörülebilir bir duruma geldik. Borçlanma kolaylaştı. Bugün şirketler tahvil ihraç ediyorlar. 10 yıl vadeli tahvil ihraç ederek borçlanabiliyoruz, bu devam edecek.

Kredi derecelendirme konusu önemli. Burada pozitif bir gelişme, borçlanma, faizlerin düşmesi, yatırım kapasitesi açısından çok önemli olacak. Türkiye her yıl milli gelirin yüzde 20'si kadar yatırım yapıyor ama tasarruf oranı yüzde 12'lerde, tasarruf oranı düşük.''

Sabancı Holding olarak Türkiye'nin geleceğine inandıklarını ve yatırımlara her yıl devam ettiklerini anlatan Kurtul, ''Her yıl 2 milyar dolar yatırım yapıyoruz, bunun 3'te 2'si enerjiye gidiyor. Önümüzdeki yıl da bu rakama yakın bir yatırım yapılacak. Şirketlerimizin 3'te 2'si halka açık. 2015'te Enerjisa'yı halka açmayı planlıyoruz. Enerjide bugün elimizde 13 tane yürüyen hidroelektrik proje var. Doğalgazda dışa bağımlılık sıkıntısı var. Cari açık önemli bir problem. Türkiye yılda 25 milyar dolarlık enerji ithalatı yapıyor. Enerji hariç bakarsak aslında Türkiye pek de bir cari açık vermiyor. Türkiye'nin güneş konusunda imkanı geniş. İyi bir strateji ile güneş enerjisi konusunda bir gelişme sağlayabiliriz. Nükleerin de iyi bir kapasite ile güvenli bir şekilde yapılabileceğini düşünüyorum. Türkiye'nin önündeki en önemli riskin Suriye olduğunu düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA