TİSK Eski Başkanı Baydur: 28 Şubat’taki Endişelerimizde Haklıydık

Türkiye İşveren Sendikaları Konfedarasyonu (TİSK) Eski Başkanı Refik Baydur, 28 Şubat komisyonunda, komuoyunda 5’li çete olarak adlandırılan DİSK, TOBB, TİSK, TESK ve Türk İş’ten oluşan beşli birliktelik ile ilgili soruları yanıtladı. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın, Başbakanlık konutta tarikat liderlerine verdiği iftar yemeğinden ‘endişe duyduklarını’ söyleyen Baydur, "Bu endişenin halen haklı olduğunu düşünüyorum." dedi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu, öğleden sonra 28 Şubat sürecinde TİSK Başkanlığı yapan Refik Baydur’u dinledi.

Baydur’a komisyon Başkanı Nimet Baş tarafından, 5’li çete olarak tanımlanan DİSK, TOBB, TİSK, Türk-İş ve TESK’in, 28 Şubat sürecinde Cumhurbaşkanı ile görüşme sonrasında yayınlanan ‘rejimin tehlikede olduğu belirtilen’ ortak bildiri soruldu. Baydur, “Her sivil toplum kuruluşunun memleketin rejimi hakkında söz söyleme hakkı vardır. İktidarlar, polisiye tedbirler bunu ortadan kaldıramaz. Enteresan olan ucu buraya kadar endişe duyacak şekilde vatandaşı sürüklemektir.” diye konuştu.

Söz konusu görüşmede Cumhurbaşkanı’ndan hiçbir şekilde duruma müdahale edilmesini istemediklerini kaydetti.

Erbakan ve arkadaşlarının iktidara gelmesini arzu eden bir kitle olduklarını söyleyen Baydur; parlamenter rejim, Atatürk ilkeleri ve laiklik prensibine sahip tüm partilere destek verdiklerini söyledi.

Baydur, “Bu beşli grup hiçbir zaman parlamenter yönetimden vazgeçmemiştir.” diye konuştu.

Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın, Başbakanlık konutta tarikat liderlerine verdiği iftar yemeğinden ‘endişe duyduklarını’ söyleyen Baydur, “Bu endişenin halen haklı olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

"ERBAKAN’IN PARTİSİNDE REJİMİ BERTARAF ETMEYE ÇALIŞAN DÜŞÜNCE DE VARDI"
Baydur, "İslam’da dindarlar ve dinciler vardır. Dinciler, İslam dinini kendi çıkarları için kullanır. Dindar, inancını yerine getirmek isteyen kişidir. Necmettin Erbakan’ın partisinin üç tip üyesi vardı. Birincisi partiden geçinmek isteyenler, ikincisi kayıtsız şartsız vatana hizmet edenler, üçüncü rejimi bertaraf etmeye çalışan düşünce. Bu dünde vardı, bugün de vardır." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine komisyon Sözcüsü İdris Şahin, "Böyle bir şey dünde olamaz bugün de olamaz, kabul edilemez. Parlamenterler olarak bizler böyle bir düşünceye karşıyız." dedi.

Söz konusu birliğin 1991’de kurulduğunu, 1993’te üye sayısının 5’e yükseldiğini kaydeden Baydur, “O zaman ortada ne irtica korkusu vardı, ne Erbakan’ın partisi vardı. Bu birlik o günkü iktidara karşı kurulmuş değil." diye konuştu.

Komisyonda kendisine itham edici sorular yöneltildiğini savunan Baydur, "Biz kumandanlarla hiçbir şey konuşmadık." ifadesini kullandı.

"HİÇBİR HATA ETTİĞİMİZE İNANMIYORUM"
"Yıllar sonra o döneme ait atılan manşetlerin doğruyu yansıtmadığı ortaya çıktı. Bunları da göz önünde bulundurarak bugünün penceresinden bakıldığında o gün hata ettik, diyor musunuz?” sorusu üzerine Baydur, "Hiçbir hata ettiğimize inanmıyorum." cevabını verdi. Baydur, başka bir soru üzerine ise "Kimse Sayın Erbakan’a, git istifa et, demedi. O gitti kendi istifa etti. Ayağına mermi sıkmış bir iktidara ben sahip olsam ne çıkar, siz sahip olsanız ne çıkar." dedi .