Sakaryalı Aile Hekimleri Astım-koah Hastalıkları Konusunda Eğitimden Geçiriliyor

Dünyadaki ölüm nedenleri arasında 6. sırada yer alan kronik solunum yolu rahatsızlıkları olan Astım-KOAH’tan kaynaklanan ölümleri en aza indirgemek için yürütülen çalışmalarda Aile hekimleri konularında uzman göğüs hastalıkları doktorları tarafından eğitime tabi tutuluyor.

Sakaryalı Aile Hekimleri Astım-koah Hastalıkları Konusunda Eğitimden Geçiriliyor
Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan 2012-2013 yılı içerisinde Sakarya’daki 250 aile hekiminin Astım-KOAH konusunda eğitim alacaklarını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kronik solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan ölümleri azaltmak amacıyla hayata geçirdiği GARD (Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel Birlik) projesi kapsamında, hazırlanan “Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını (Astım-KOAH) Önlem ve Kontrol Programı Eylem Planı” ile hastalıkların erken dönemde saptanması ve ilerlemesinin önlenmesi hedefleniyor.

Bu amaçla Sağlık Bakanlığı tarafından eğitici eğitimi almış Göğüs Hastalıkları uzmanları tarafından aile hekimlerine yönelik Astım-KOAH eğitimleri gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda Göğüs Hastalıkları Uzmanı Arzu Dilmaç tarafından Halk Sağlığı Müdürlüğü Bahçelievler ASM eğitim salonunda ‘ASTIM-KOAH’ eğitimleri verilmeye başlandı. Düzenlenen eğitim programlarının ilkinde 18 aile hekimine ASTIM ve KOAH tanımı, anamnezi, fizik muayene bulguları, tedavisi ve izlemi ile ilaçların kullanım teknikleri konularında eğitim aldılar.

Halk Sağlığı Sakarya İl Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birimi tarafından, 2012-2013 yılı içerisinde yaklaşık 250 aile hekiminin ASTIM-KOAH eğitimine alınmasının planlandığını belirterek, aile hekimlerinin konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak hastalıkların erken dönemde saptayarak, ilerlemesinin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: İHA