Türkiye savaşa girmeli mi?

Akçakale saldırısı sonrası gündemdeki soruya akademisyenler ve yazarlar yanıt verdi

Türkiye savaşa girmeli mi?
Eski MİT Müsteşarı Cevat ÖNEŞ: 'Türkiye için savaş en son düşünülecek olaydır '

SAVAŞIN ancak bir ülkenin tüm halkıyla birlikte çok büyük tehditler altında kaldığı durumlarda bir kurtuluş hareketi olarak düşünülmesi lazım. Bugün Suriye ile olan durum sadece Türkiye 'nin tutumundan kaynaklanmıyor. Bölgesel ve küresel şartların ortaya çıkardığı, çıkar çatışmalarının ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Türkiye bölgesindeki kritik ve riskli gelişmelere ancak barışcıl adımlarlamüdahale edebilir. Çıkar çatışmalarını sürdüren güçler arasında dengeleyici bir güç olarak varlığını göstermek durumundadır. Akçakale 'de yaşanan olayın hangi kaynaklardan yaşandığı da belli değil. Suriye güçlerinin muhaliflere yönelik top atışından mı kaynaklandığı veya bilinçlimi atıldığı belli değil. Ancak Türkiye güçlü bir ülkedir. Türkiye 'yi bölgesel gelişmeler içine çekmeye çalışan ciddi hareketler vardır. Türkiye ile Suriye arasındaki güç dengeleri çok farklıdır ve kendi haklarını koruyabilecek durumdadır. Uluslararası hukuktan kaynaklanan adımları atacaktır. Türkiye için savaş en son düşünülecek bir olaydır.

Bahçeşehir Üni. Stratejik Araştırmalar Mer. Bşk. Ercan ÇİTLİOĞLU: 'Tezkere savaş çıkacak demek değil '
TBMM 'den Suriye 'ye askeri bir müdahalenin önünü açacak tezkere kararının çıkması mutlaka savaş çıkacak anlamına gelmiyor. Bunu, benzer olayların yaşanmaması için güçlü bir kararlılık ve caydırıcılık unsuru olarak görmek gerekir. Şu anda hükümetin yaptığı, askeri güç kullanımı destekli kriz yönetimidir. Bunun bir benzeri Öcalan 'ın Suriye 'den çıkarılmasında yaşanmıştı. Esad 'ın ordu güçlerinin muhaliflere angaje olduğu bir dönemde bu krizi tırmandırmaması beklenebilir. Ancak İran ve İran 'ın paramiliter unsurları bu denklemden ayrıştırılmamalıdır.

Sabah Gazetesi Yazarı Nazlı ILICAK: 'Suriye politikasında yanlış yapıldı '
SAVAŞA girelim demek mümkün mü? Türkiye katiyen savaşa girmemeli. Böyle bir ortamın doğması son derece üzücü. Türkiye kendi vatandaşı zarar görmeyecek şekilde güvenlik tedbirleri almalı. Bölgede zarar görebilecek vatandaşları gerekirse tazminat ödeyerek başka yerlere nakletmesi lazım. Maalesef öyle bir noktaya geldik ki geri adım atamayız. Artık yapılabilecek bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Bütün Türkiye bu yaptığı kadarıyla bir parça mukabelede bulunur, daha da bir şey yapılmaz. Kamuoyu savaşa karşı. Suriye politikasında yanlış yapıldı. Yeniden değerlendirilmesi lazım. Ve nasıl adım atıp bu aşırı ön planda görünme hevesinden geriye gidilebilir, bunu düşünmeleri lazım. Başbakan 'ın savaş yanlısı olmasına imkân yok. Sürekli Suriye 'nin tahriklerine maruz kalıyoruz. Muhatabımız demokratik bir ülke değil ki. Onlar için savaş kurtuluş bile olabilir. Nikaragua 'yla, İspanya 'yla kötü geçinin. Komşuluğa özen göstermek gerekli.

Zaman Gazetesi Yazarı Mümtaz 'er TÜRKÖNE: 'Çare tükenirse elimize silahı alır, ülkemiz için savaşırız ' SAVAŞ siyasetin bir uzantısıdır. Savaşmak aslında siyaset yapmaktır. Bugün Suriye 'deki durumun uluslararası konjönktürün siyaseti şiddet araçlarıyla sürdürmeyi gerektirmediğini görüyorum. Türkiye 'nin elinde savaşa başvurmadan kullanabileceği epeyce araç var.Maksat sonuç elde etmektir. Siyasetle elde edebileceğiniz sonucu savaşla elde etmeye çalışmak aptallıktır. Savaş en son çaredir. Bu bahsettiğimiz çareler tükendikten sonra devreye giren bir çaredir. Ben o noktaya geldiğini de düşünmüyorum. O noktaya gelmişsek hiç tereddütsüz elimize silahı alır, gideriz ülkemiz için savaşırız.

Galatasaray Üni. Uluslararası İlişkiler Bölüm Bşk. Prof. Dr. Beril DEDEOĞLU: ' Türkiye kaçamayacağı bir noktaya gelebilir '
KOŞULLAR böyle olduğu sürece Türkiye açısından bir savaş durumunu gerekli görmüyorum. Belirli mevzilerden top atışları Türkiye tarafından devam ediyor. Türkiye zaten sınırından uzak tutma faaliyetini sürdürüyor. Suriye tarafından daha büyük ölçekli silahlarla saldırılar olur ise bu o zaman düşünülebilir. Tezkere önlem olarak gündemde, paldır küldür girmek için değil. Başından beri bu ihtimal hesaplanabilseydi büyük bir riske girilmezdi. Türkiye imtina etmeye çalışıyor ama kaçamayacağı bir noktaya gelebilir. Suriye 'ye girmeye hevesli olmadığını düşünüyorum. Koşullar sürükleyebilir. Tek avantajı, NATO 'dan onay alarak yapar. Yani sahaya yalnız kendisi çıkmaz. Belki oraya varmadan NATO birlikleri İncirlik 'te gövde gösterisi yapar. Bu işi caydırıcılık gücünü artırarak, idare etmeye çalışacağını tahmin ediyorum.