Unesco'ya Göre Dünyada 6 Binin Üzerinde Dilin Yarısının Bu Yüzyılın Sonuna Kadar Yok Olması Bekleniyor

İskoçya'nın küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan ve Cromarty lehçesi konuşan son kişi öldü.

Akademisyenler, geçen hafta 92 yaşında hayatını kaybeden Bobby Hogg'un, Edinburgh'un 280 kilometre kuzeyinde Cromarty kasabasında bir zamanlar çok yaygın olan lehçeyi akıcı biçimde konuşan Son kişi olduğunu söyledi.

Aberdeen Üniversitesi'nden dilbilimci Robert Millar, Hogg'un ölümü üzerine, ''Bu çok üzücü. Doğada çeşitlilik arttığında nasıl daha sağlıklı oluyorsak, dil için de aynısı geçerli'' yorumunu yaptı.

Denizcilikle ilgili zengin kelime hazinesine sahip olan Cromarty lehçesi, şu anda 700 kişinin yaşadığı Cromarty kasabasında konuşuluyordu.

Lehçede, 'H' soluklu ünsüzü, sıklıkla kelimelere ekleniyor veya kelimelerden çıkarılıyor.

Cromarty lehçesinde, örneğin ''house'' kelimesi ''oos'', ''apple'' ''haypel'' olarak telaffuz ediliyor, ''How are you-'' soru cümlesi, ''Oo thee keepan-'' ve ''Can you lend me some money-'' de ''Hiv thoo a roosky sazpence i thi pooch-'' şeklinde söyleniyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne göre, dünyada 6 binin üzerinde dilin yarısının bu yüzyılın Sonuna kadar yok olması bekleniyor.

Britanya Adaları, yaşayan hatıralarıyla birlikte iki dilin yok olmasına şahit olmuştu.

Channel Adaları'nda Norman lehçesi olan Alderney Fransızcası konuşan Son yerli 1960'larda, Man Adası'nda Manx dili konuşan Son kişi 1974'de ölmüştü.

Muhabir: Neslihan Doğan / Gamze Türkoğlu Oğuz/ AP

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA