'Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Oranı Yüzde 25’e Ulaştı

5. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı, Ankara’da başladı.

'Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Oranı Yüzde 25’e Ulaştı
Kongreye katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin artık enerjide kararını verdiğini, enerjide artık yenilenebilir ve yerli kaynaklardan faydalanılacağının altını çizdi. Yıldız, Türkiye’nin yenilenebilir enerji oranının yüzde 25’e ulaştığını söyledi.

Global Enerji ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın destekleri ile gerçekleşen Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı, ATO Kongre Merkezi’nde başladı.

4-5 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan kongrenin açılışına, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali İbrahim Al-Naimi, ABD Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Asthi Hawrami, Suudi Arabistan Kral Abdullah Şehri Nükleer ve Yenilenebilir Enerji Başkanı Hashim A. Yamani, KKTC Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sunat Atun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı ve çok sayıda yabancı yatırımcı ile enerji sektörü temsilcisi katıldı.

Kongrenin başkanlığını yapacak olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, kongrede ülkesel, bölgesel ve küresel konuların ele alınacağını belirtti.

Sanayi devrimiyle birlikte enerjinin dünya gündemine hakim olmaya başladığını ifade eden Kilci, enerji sektörünün diğer birçok sektörden farklı olarak insan yaşamını direkt etkileme özelliği taşıdığını söyledi.

Kilci, Türkiye ekonomisinin dünyadaki krize rağmen yüzde 8,5 büyüme gösterdiğini hatırlatarak "Büyüyen Türkiye'nin enerji sektörünün de büyümesi için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Ülkemizin enerji arz güvenliğini sağlamak için elektrik başta olmak üzere petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yürütüyoruz." dedi.

“TÜRKİYE, KORİDOR GÖREVİ GÖREN ÖNEMLİ DİPLOMATİK BİR ÜLKE”
Program açılışında bir de oturum gerçekleştirildi.

Oturumda konuşan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali İbrahim Al-Naimi, envanterde herhangi bir petrol sıkıntısının olmadığını belirterek, ek ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde petrolün olduğunu söyledi.

Ülkesinin enerjide birçok projesinin olduğunu aktaran Al-Naimi, Türkiye’nin petrol ülkeleri ile tüketen ülkeler arasında koridor olduğunu ve Türkiye’nin diplomatik başarılarının önemli olduğunu dile getirdi. KKTC Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC’de de önemli enerji projelerinin hayata geçirileceğini, Türkiye’den deniz altından su projesinin en büyük proje olduğunu belirtti.

Atun, Türkiye Petrolleri AŞ’nin Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarına değindi, bu proje için de bir boru hattının söz konusu olabileceğini kaydetti.

Oturumda söz alan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Asthi Hawrami ise arz güvenliğine dikkat çekti. Hawrami, Kuzey Irak’ın potansiyelinin bugüne kadar savaşlardan dolayı kullanamadığını, artık merkezi yönetimle birlikte çalışarak Irak’a demokrasinin oturtulması gerektiğini vurguladı. Hawrami, 2006 yılından bu yana Kuzey Irak’a 50 yabancı firmanın petrol aramak için geldiğini, 10 milyar dolar yatırım yapıldığını anlattı. Amerika’nın dünya enerji piyasasındaki rolünü ve ABD-Türkiye ilişkilerini anlatan ABD Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman, enerjide ABD ile Türkiye arasında önemli çalışmalar yapıldığına değindi, iki ülkenin çok önemli müttefikler olduğunu vurguladı, Obama’nın başkan seçilmesinin ardından ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmış olmasına dikkat çekti. ABD’nin özellikle enerji güvenliğine önem verdiğinin altını çizen Poneman, nükleer enerjinin barışçıl amaçlar doğrultusunda kullanılması gerektiğinin ABD’nin vazgeçilmez duruşu olduğunu savundu. Türkiye’nin bölgedeki lider ülke konumuna işaret eden Amerikalı katılımcı, Türkiye ile yaptıkları enerji verimliliği anlaşması ile Türk firmalarının dünya ile rekabette önemli bir noktaya geldiğini dile getirdi. Oturumda son olarak söz alan Bakan Yıldız, enerjinin savaş sebebi olmaması gerektiğini vurguladı. Dünyadaki enerji adaletsizliğini çeşitli rakamlarla anlatan Yıldız, enerjide bilen azınlığın bilmeyen çoğunluğa tahakkümünün arttığını bildirdi, Türkiye’nin de artık enerjide kararını verdiğini söyledi.

Yıldız, Türkiye’nin enerjide artık yenilenebilir ve yerli kaynaklardan yararlanacağının altını çizdi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji oranının yüzde 25’e ulaştığını ifade etti.

“SİYASİ ARGÜMANLARIN ÖNEMİ ARTIYOR”
Enerji kaynaklarına ulaşabilmek için siyasi argümanların öneminin arttığına dikkat çeken Yıldız, özellikle bu sektörde güç sahibi ülkelere tepki gösterdi, konuşulanlarla yapılanlar arasındaki açının daralmasından yana olduğunu, doğru davranmaya borçlu ülkelerin sadece bu bölgedeki ülkeler olmadığını, dünya yönetiminde söz sahibi ülkeler için de bunun geçerli olduğunu dile getirdi .