AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Açıklama Yaptı

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM'de kabul edilen Tezkere konusunda ''Bu bir savaş ilanı değildir, ihtiyat ve tedbir özelliği ön planda...'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Açıklama Yaptı
Canikli, TBMM Genel Kurulu'nda kapalı oturumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Tezkere'nin içeriğinde Suriye'nin olmadığına yönelik sorulara, ''Teknik olarak doğru yöntem bu. 'Yabancı ülkelere' diye alınıyor. Ama çok geniş kapsam algılaması olmasın diye de gerekçeye yazılıyor. Daha önceki örneklerde, diğer örneklerde de var'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin ''Irak'ı da kapsamıyor mu'' sorusuna, ''Hayır kapsamıyor. Perşembe günü Irak ile ilgili Tezkere Genel Kurul gündemine geliyor. Gerekçesinde çok net olarak belirttik. Bunun Suriye'ye yönelik olduğunu...Başka ülkeyi kapsamıyor. Teknik olarak böyle yazılması gerekiyor. Muhalefetin bu konudaki eleştirileri doğru değil. İki yöntem de doğru; ikisinin de örnekleri var. Tezkere metninine doğrudan asker gönderilecek ülke veya ülkelerin belirtilmesi yöntemi de doğru, bu şekilde metne konulmadan da...Bu daha doğru aslında. Gerekçe de Tezkere'nin bir parçasıdır. Orada Suriye olarak çok net ifade ediliyor. Yanlış anlama söz konusu değil'' diye konuştu.

Canikli, ''Bu Tezkere ile başka ülkeye asker gönderilmesi söz konusu değil mi-'' sorusuna, ''Hayır mümkün değil' karşılığını verdi.

-''Suriye ordusunun yaptığı saldırıdır''-

Tezkere'nin bir ''savaş ilanı'' olmadığını belirten Canikli, ''O anlama gelmiyor. Hemen ertesi gün savaşa giriyor değiliz. İhtiyat ve tedbir özelliği ön planda'' dedi.

Bugüne kadar nota ve ikazlara rağmen defalarca saldırının söz konusu olduğunu ifade eden Canikli, bazı CHP'li milletvekillerinin söylediği ''Kaynağı nedir, provokasyon mu, muhaliflerin saldırısı mı-'' iddialarının doğru olmadığını söyledi.

''Çok net şekilde bu Suriye ordusu tarafından yapılan saldırıdır, bir değil, bir kaç saldırıdır. Muhaliflerden olmadığı kesin zaten. Daha sonra Suriye tarafı, kendileri tarafından yapıldığını kabul etti'' diyen Canikli, şöyle konuştu:

''Suriye ordusu tarafından yapıldığı tartışmasız. Bu bir kere yapılan olay değil, daha önce de bir kaç kez yapıldı ve ikazlara rağmen devam etti. Burada artık kasıtlı yapıldığı konusunda çok net şekilde bilgi ve algılama var devlet yetkilileri nezdinde... Dolayısıyla tedbir amaçlı böyle bir tezkerenin alınması gerekiyordu. Böyle bir tehdit algılaması söz konusu ise -ki olaylar da onu gösteriyor- İhtiyat ve tedbir özelliği ön planda, bu son derece önemli. Bazlarının dediği gibi hemen ertesi gün savaşa girme söz konusu değil.''

-''MHP'nin destek gerekçeleri doğru''-

Canikli, ''MHP destek verirken PKK ve peşmergeleri gündeme getirdi. Operasyonların bunu da kapsadığını ileri sürüyor'' sözlerine, ''Elbette. Çok ayrıntıya girmeye gerek yok ama sonuç itibarıyla orada etnik, dini özellikler üzerinden siyasi talepler, yapılanmalar gündeme geldiğinde sorun olur. Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden gelişmeler olur. Biz Suriye'nin tek, bütün Suriye olarak kalmasını istiyoruz'' dedi.

MHP'nin destek gerekçelerinin doğru olduğunu ifade eden Canikli, ülke menfaatini ön plana alarak destek verdiğini, bu nedenle kendilerine teşekkür ettiklerini söyledi.

MHP'nin eleştirisini yaptığını, eksik gördüğü hususları belirttiğini ifade eden Canikli, ülke menfaati için desteğini verdiğini kaydetti.

Canikli, ''Tezkere, böyle bir güvenlik sorunu söz konusu olduğunda da kullanılabilir mi-'' sorusuna, 'Türkiye'nin egemenliğini ve güvenliğini tehdit eden tüm hususlar için geçerli. Nereden gelirse gelsin, hangi şekilde oluşursa oluşsun. Ama bu savaş ilanı değil, tedbirdir, kararlığı göstermek açısından son derece önemlidir. Bu hususlar, bu tehlikeler ortaya çıktığında da tereddütsüz şekilde gerekli adımlar atılır'' diye konuştu.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA