Yabancılara Rusça Zorunluluğu Getiren Yasaya Duma’dan Onay

Rusya Federasyonuna işçi olarak giren göçmenlere “Rusça öğrenme zorunluluğu” getiren yasa teklifi Duma’dan onay aldı.

Parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin de onayladığı yasa, Kremlin’e imza için gönderildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasının ardından yasa 1 Aralık 2012’den itibaren yürürlüğe girecek. Yasaya göre, yabancı işçiler Rusça, Rusya tarihi ve Rusya temel hukuku bildiklerini belgelendirmek zorunda kalacak.
Konuyla ilgili olarak basına açıklama yapan Devlet Duma’sı Eğitim Komitesi Üyesi Grigoriy Balıhin, yeni yasanın yabancı işçilere en azından temel seviyede Rusça bilme zorunluluğu getirdiğini söyledi.

Bu belgenin devlet sınavıyla ya da Rusya’nın resmi olarak tanıdığı herhangi bir yerde noter onaylı olarak alınabileceğini kaydeden Balıhin, “Günümüzde Rusya üniversitelerinde ve dış ülke eğitim kurumlarındaki 160’dan fazla noktada Rusça bilgisi sınavı yapılıyor. Oralardan bu belge temin edilebilir. Ancak bu belgeler elektronik formatta olması yeterli olmayacak.” şeklinde konuştu.

Resmi dilleri Rusça olan ülke vatandaşlarının bu belgeyi almalarının gerekmediğini kaydeden Balıhin, “Rusça bilme sadece bir gereklilik değil, aynı zamanda ülke içinde herhangi bir insan hakları ihlalinden korunmanın da garantisi. Bunun dışında, Rusçanın Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde yaygınlaşması sağlanacak ve toplumdaki sosyal gerilimin azalmasına yardımcı olacak.” ifadelerini kullandı.Çalışma izinleri ve sertifikanın yanı sıra, oturma izinleri için de bu belgelerin sunulması gerekecek. Yıllık geliri 2 milyon rublenin üzerinde olan kalifiye işçiler ise bu kuralın dışında kalacak.