Rusya Muhalefetinden, Hükümete 'toplantı Özgürlüğü' Hatırlatması

Rusya'da, anayasanın, 'toplantı özgürlüğünü' güvence altına alan 31’inci maddesini hükümete hatırlatmak amacıyla 31 gün çeken ayların son gününde düzenlenen protesto gösterileri, bugün de olaylı sona erdi.

Aralarında muhalefet liderlerinden Eduard Limonov ve Konstantin Kosyakin’in de bulunduğu yaklaşık 10 göstericinin gözaltına alındığı gösteri, polisinin protestocuları meydanın dışına kovalamasıyla sona erdi.

İHA’ya açıklamada bulunan Aleksey Kolçenko isimli eylemci, “Ben bugün anayasamızın toplantı özgürlüğünü öngören 31. maddesini savunmak için buradayım. Polisin bu toplantımızı engellemeye çalışması ise anayasanın direk ihlalidir. Zira biz burada her hangi bir yasayı ihlal etmiyoruz” şeklinde konuştu

Svetlana Sagalçik isimli diğer bir eylemci ise “Maalesef anayasamızın 31. maddesi ülkemizde sürekli ihlal edilmekte. Bunun başlıca nedeninin iktidarın halktan korkmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Halbuki bizim şuanda iktidarı devirmek için herhangi bir radikal eyleme başvurma planımız yok” dedi.

Bu arada; gözaltına alınan bazı göstericilerin, yürürlüğe giren yeni ceza yasaları uyarınca bin dolar para cezasına çarptırılacakları bildirildi.

Kaynak: İHA