Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen Açıklaması

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ÖTV zammının dengeleri nasıl etkileyeceğine ilişkin, ''Faizlerde çok büyük bir yükseliş beklemiyorum. Türkiye'nin çok doğru uyguladığı mali politikalar çerçevesinde biraz manevra alanı var'' dedi.

Özen, ''Let's Design The Future'' konferansının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, gündemdeki, ''bankaların fedakarlık etmesi'' konusundaki sorusuna Özen, ''Fedakarlık etmemiz gerekiyorsa ederiz. Banka olarak verdiğimiz hizmete karşı olarak bayağı bir yatırım yapıyoruz. Bunun maliyeti oluyor ve bunu almaya çalışıyoruz, ancak önümüzdeki günlerde bu iş hızlanacak diye düşünüyorum. Ben bankacılık sektörünün aşırı karlılıkla çalıştığını düşünmüyorum. Bankalar çok büyük karlar açıklıyor ama bankaların sermayesine de birinin çıkıp bakması lazım. Sermaye karlılığımız her geçen gün düşüyor. Sadece açıklanan kara bakmamak lazım. Bankacılık sektörü bu karlılığın karşısında koca bir sermaye biriktirmiş'' diye konuştu.

Özen, Türkiye eğer yüzde 5-6 büyüyecekse, sermaye yapısının çok kuvvetli kalması gerektiğini ifade ederek, ''Ben anlaşılamayacak bir konu olduğunu görmüyorum, polemiğe de girmek istemiyorum. Türk bankacılık sektörü olarak iyi bir bankacılık yaptığımızı düşünüyoruz. Biz işimizi dürüst, ahlaklı ve iyi bir şekilde yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

-''Model değişecekse bankacılar buna adapte olur''-

Bankaların işlem ücretlerine ilişkin soruyu Özen, şöyle yanıtladı:

''Bankaların bir hatası varsa o da daha çok şeffaf olmaları lazım. Ama bu kart ücretini alacağız, bunu almazsak kredi kartı olmaz. Dünyanın her yerinde kredi kartı ücreti alınıyor. 27 gün finansman veriyorsunuz, bunun karşılığını almak zorundayız. Model değişecekse bankacılar buna adapte olur. Ben enseyi karartacak bir durum görmüyorum. Bir hizmet karşılığıdır. Müşteri memnunsa, bu müşteri ile banka arasında bir akittir. Liberal bir ekonomide çok da müdahale edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yurt dışı ile Türkiye'deki bankacılık sektörünün hizmet kalitesinin farkını göstermek isterdim. Ben çok yukarıdayız diye düşünüyorum. Bu iş modeli değişecekse, inanın ki biz bankalar olarak buna adapte oluruz. Ben ortada çok da büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorum.''

-''Sıkı maliye politikaları manevra alanı verdi''-

''ÖTV zammı ile birlikte enflasyonda bir artış meydana gelecek. Bu diğer dengeleri nasıl etkiler-'' sorusuna da Özen, ''Faizlerde çok büyük bir yükseliş beklemiyorum. Türkiye çok doğru uyguladığı mali politikalar çerçevesinde biraz manevra alanı var. Harcama artışları gözükecek. Uzun yıllardır izlenen sıkı maliye politikaları bir manevra alanı verdi. Yapılacak harcamaları hep birlikte göreceğiz ama faizler üzerinde bir etkisinin olmasını beklemiyorum. Enflasyonda, belki Merkez Bankası'nın tahminlerinden uzaklaşabilirler ama yine belli bir aralığın arasında kalacağına inanıyorum'' şeklinde konuştu.

Son çeyrekte bankacılık sektörünün geleceğine ilişkin soruya da Özen, ''Sorunlu kredi olayını ben mart-nisan ayında söylemiştim. Bazıları karşı çıktı. Bizi aslında sorunlu kredi oranlarının artışı etkiliyor'' dedi.

Gündemdeki ''frene mi, gaza mı basma'' konusuna değinen Özen, ''Biz bu konulara girmeyiz, biz ne tür bir politika izleneceğine bakarız ona göre de stratejilerimizi belirleriz. Birtakım söylemler var, bir de yapılanlar var. Türkiye'de son zamanlarda baktığınızda zamlar da dahil doğru olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

Kaynak: AA