Şanlıurfa'da Özellikle Bayramlarda Konuklara İkram Edilen ''külünçe'' Geleneği Sürdürülüyor

Şanlıurfa'da özellikle bayramlarda konuklara ikram edilen ''Külünçe'' geleneği sürdürülüyor.

Kentte bayram öncesi genellikle evlerde şekerli, tuzlu ve susamlı çeşitleri hazırlanan ''Külünçe'', bayram boyunca ev ziyaretine gelen misafirlere kolonya ve şekerin ardından çayın yanında ikram ediliyor.

Kadınlar tarafından genellikle bayrama yakın günlerde ve arife günü hazırlanan külünçeler, mahalle fırınlarında pişiriliyor. Bu nedenle genellikle fırınların önlerinde bugünlerde yoğunluk oluşuyor. Kimi aileler ise evlerde pişirmek yerine fırınlarda hazırlanıp satılan ''Külünçe''den satın almayı tercih ediyor.

AA muhabirinin görüştüğü fırıncı Mikail Demir, ''Külünçe''nin bölgeye has lezzetlerden olduğunu belirterek, özellikle dini bayramlarda daha çok rağbet gördüğünü söyledi.

''Külünçe''nin malzemesinin diğer pasta çeşitlerinden farklı olduğunu aktaran Demir, ''Külünçe için hazırlamış olduğumuz hamurun içine tarçın, çörek otu, kabartma tozu gibi malzemeler katıyoruz. Şanlıurfa'da en çok talep gören kuru pasta çeşidi 'Külünçe'dir. Çoğu zaman çevre illere bile gönderdiğimiz oluyor. Kilosu 2-3 TL'ye satılan 'Külünçe'den özellikle bayram dönemleri 200-300 kilo satıyoruz'' diye konuştu.

Muhabir: Yasin Dikme / Mehmet Güldaş

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA