Tüyap Bursa Fuarcılık Aş Genel Müdürü Ersöz Açıklaması

Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersöz, ''UNTEK 2013 Unlu Mamuller Teknolojileri, Fırın ve Pastane Ekipmanları Fuarı''nın 18-21 Nisan 2013 tarihinde düzenleneceğini belirterek, ''Amaç Türkiye'de bugüne kadar bu konuda yapılmamış fuarı, Bursa'da başlatmak, Bursa'da sektöre yön vermek. UNTEK Fuarı için güçlerimizi birleştirdik'' dedi.

Ersöz, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek fuara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin en kapsamlı unlu mamuller teknolojileri fuarını açmak için yola çıktıklarını söyledi.

Fuarda 4 ayrı salonda 20 bin metrekare kapalı alan kullanılacağını belirten Ersöz, ''Amaç Türkiye'de bugüne kadar bu konuda yapılmamış fuarı, Bursa'da başlatmak, Bursa'da sektöre yön vermek. UNTEK Fuarı için güçlerimizi birleştirdik. UNTEK Fuarı, unlu mamuller teknolojileri üzerine pastane, fırın, ekipman, donanım, teknoloji, makine, lojistik, depolama, soğutma, market ekipmanlarına kadar çok geniş bir yelpazede işlenecek. Hedefimiz, bu zamana kadar açılmış en büyük fuarı Bursa'da açmak'' diye konuştu.

Ersöz, fuara yoğun bir katılım beklediklerini ifade ederek, ''Türkiye'nin üretim yapan en önemli ihracatçı firmaları ile dünyanın dev markaları fuar alanımızda olacak. Fuarda yurt dışından, 40'a yakın ülkeden alım heyetleri getirilecek. Daha çok sektörün ihracat potansiyeli gördüğü ülkeler hedef alınıyor'' dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise sektörde yeniliği yakalamak adına fuarların büyük önem arz ettiğini, fırıncıların yeniliği, ancak fuarlar sayesinde görme imkanı bulduğunu belirtti.

Balcı, şunları kaydetti:

''2013 yılında düzenlenecek olan UNTEK Fuarı'nda yaklaşık 400 yöneticimizle birlikte Bursa'da olacağımızı, bu yönetici kadromuz dışında illerden bu mesleği bir fiil yapan meslektaşlarımızla birlikte fuarda yer alacağımızı bildirmek istiyorum. Dünya Fırıncılar Federasyonu Birliği de fuara davetli olarak katılacak. İhracat olarak bakacak olursak, ihracat açısından da ülkemiz açısından da fuar çok önem arz etmektedir. Türkiye'de 20-21 bin kayıtlı fırının haricinde 2 bin civarında kayıt dışı üretim yeri bulunuyor. Türkiye'de kayıt dışında maalesef ciddi anlamda sıkıntı söz konusu. Gerçek fırıncılar olarak, kayıt dışı üretimin değil bir gün, bir saat dahi üretim yapmasını doğru bulmuyoruz. Kayıt dışı üretim gerçekten bu mesleği icra eden fırıncı ve esnafın beyaz önlük üzerindeki bir lekedir.''

Türkiye Unlu Mamul Makine Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu da unlu mamul makineleri konusunda özellikle Bursa'nın ayrı bir önemi olduğunu vurguladı. Barutçuoğlu, ''Geçmişte, 60'lı yıllarda, makineleşmenin yeni başladığı dönemlerde unlu fırınlarda kullanılan çapalı hamur kazanları Bursa'da yapılırdı. Yani makine, Bursa'dan girdi. Ben iyi bir organizasyon olacağı kanaatindeyim. İnşallah hepimiz hedeflediğimiz noktaya birlikte varırız'' dedi.

Endüstriyel Fırıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve BESAŞ Halk Ekmek Genel Müdürü Mustafa Bektaş da Türkiye'de yakın zamana kadar özellikle ekmek konusunda ilkel şartlarda üretim yapıldığını, üretimin yüzde 90'ının ise 20 binin üzerindeki endüstriyel fırınlar tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. Bektaş, şunları kaydetti:

''İnsan sağlığı bugün ana gövdeye koyduğumuz konu. Elle üretilen ürünlerin hemen hepsinde maalesef tam güvenle gıda tüketme konusunda tereddütlerimiz var. Bu nedenle makine teknolojilerindeki gelişimle sağlığa yapılan yatırımlar paralel bir şekilde gitmekte. Bugün el değmeden yapılan üretim sonucunda vatandaşa daha çok güven verebiliyoruz. Geçmişte ustanın mahareti ön plandayken, bugün neredeyse 'alet işler el övünür' prensibiyle hareket ediyoruz. Dolayısıyla makine konusundaki gelişimle ekmek ve unlu mamuller kalitesi konusundaki gelişim arasında doğrudan bir paralellik görmekteyiz.''

Muhabir: Tarık Üzgün / Halil İbrahim Başer

Yayıncı: Haluk Yüksel
Kaynak: AA