Prof. Dr. Bülent Oktay Açıklaması

Bursa'da, 2004 yılından bu yana böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören 72 yaşındaki hastaya eşinin verdiği böbrek, doğum gününde nakledildi.

Yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle tedavi görürken, 2004 yılında böbreklerinde yetmezlik olduğunu öğrenen Şevket Kurt , yaklaşık 2 aydır diyalize girmeye başlayınca, nakil yaptırmaya karar verdi. Bursa'daki özel bir hastanede, eşi Zülfiye Kurt'un verdiği böbreğin doğum gününde nakledildiği Şevket Kurt, sağlığına kavuştu.

Kurt, doktorların, ''yaklaşık iki ay önce böbreklerinin artık işlevini kaybettiğini'' söylediğini belirterek, Çanakkale'deki bir toplantıda ilgili doktorlarla tanıştığını, ardından da nakil yaptırmak için hastaneye resmen başvurduğunu söyledi.

Eşinin böbreğini bağışlama teklifini, başlangıçta kabul etmek istemediğini ifade eden Kurt, şöyle konuştu:

''Eşim diyalize girmemi, acı çekmemi istemedi. Sadece, yaklaşık 2 ay diyalize girmiştim, ama benim için çok üzülüyordu. Eşimin, benim için bu kadar büyük bir fedakarlık yapmasına bir türlü razı gelemiyordum. Sonunda ikna oldum. Ameliyatımı doğum günümde yaptılar. Tesadüf oldu, ama güzel bir tesadüf oldu. Hastaneye ve doktorlarıma çok teşekkür ederim. Beni sağlığıma kavuşturdular. En büyük teşekkürü ise bana yeni bir hayat armağan eden eşime borçluyum. Ne yapsam hakkını ödeyemem.''

-''Önemli olan hastanın yaşı değil...''

Hastanenin Böbrek Nakli Merkezi sorumlusu Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay ise beklenen yaşam süresi 5 yılın altında olan hastalara nakil yapılamayacağını belirtti.

Prof. Dr. Oktay, şu bilgileri verdi:

''Hastanın mevcut böbrek yetmezliği dışında kalp, karaciğer, akciğer gibi yaşamsal organlarında bir sorun yoksa, hayatını kısıtlayan bir durumun olmadığı kabul ediliyor. Ancak bu organlarda önemli hastalıklar varsa, böbrek naklini kısıtlayıcı nedenler oluşabilir. Bu rahatsızlıkları olmayan tüm yaşlı hastalara böbrek nakli yapılabilir. Önemli olan hastanın yaşı değil, dinç ve nakil olmasını engelleyecek sağlık sorunlarının olmamasıdır. Hastamız Şevket Kurt 72 yaşında olmasına rağmen dinç kalmayı başarmış ve başka bir sağlık sorunu da olmadığından nakil ameliyatını başarıyla gerçekleştirebildik.''

Muhabir: Cem Şan / Haluk Yüksel

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA