Ünlü Yönetmenler, Soruları Yanıtladı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Roma Türk Film Festivali, ünlü yönetmenler Nuri Bilge Ceylan ve Ferzan Özpetek’in soruları yanıtladığı etkinlikle devam etti.

İtalyan ve Türk sinemaseverler tarafından yoğun katılımın olduğu etkinlik, yaklaşık 2 saat sürdü. Sinemaseverler Nuri Bilge Ceylan ve Ferzan Özpetek’e film yapım sürecinden oyuncu tercihlerine kadar detaylı sorular sorma fırsatı buldular. Antalya Altın Portakal Film Festival’inde tanışmalarını “2 kişi çekmiştik filmi ve filme benzeyip benzemediğinden bile tam emin değildim, o nedenle çok da fazla bir beklentim yoktu festivalden. O zaman Ferzan’dan ise İtalya’dan bir yönetmen diye çok söz ediliyordu” diye anlatan Nuri Bilge Ceylan, izleyicilerden gelen bir soru üzerine mühendislikten sinema yönetmenliğine geçiş sürecini şöyle anlattı:

“Çocukken ve gençliğimde sanat namına çok bir şey yoktu çevremde ancak 15 yaşındayken doğum günümde hediye edilen bir fotoğraf kitabı ile başladı her şey. Yani çok küçük bir şey tümüyle değiştirebiliyor insanın hayatını, buna inanıyorum. Mühendislik okumaya başladığımda zaten sanat fotoğrafı ile ciddi şekilde ilgileniyordum. İlk filmimde de kendimi deneme gibi işe başladım, kimseden destek almadan kendi imkanlarımla ve işler yürümezse yarı yolda bırakabilirim düşüncesiyle başlamıştım.”

ATA DEMİRER DE İZLEDİ

Etkinliği izleyenler arasında bulunan Ata Demirer’in de ünlü yönetmenler soru yönetti. Demirer’in filmlerde diyalogların önemini sorması üzerine hayattaki gerçekliği diyaloglarda bulmadığını belirten Nuri Bilge Ceylan, “Filmin anlamının diyalog yoluyla olmasını çok istemiyorum çünkü hayatta hepimizin yalan söylediğini düşünüyorum. Ben gerçeklerin söylenenler de değil de aslında söylenmeyenlerde, insanların saklamayı tercih ettiği şeylerde ve ifadelerde olduğunu düşünüyorum ve bu görüşümü sinemaya da bir şekilde yansıtmak istiyorum” dedi.

Ferzan Özpetek ise, “Ben diyalogu oyuncunun bakışı, oyuncunun duruşu olarak görüyorum’ yorumunda bulundu.

Son filminde daha çok diyalog olduğunu belirten Nuri Bilge Ceylan, bir sonraki filminde daha da çok diyalog olacağının haberini vererek, “Bakış açısı değişmeyecek yine de. Seyircinin söylenenlere inanmamasını ve anlamı başka şeylerde aramasını umuyorum, bunun kolay bir şey olmadığını da biliyorum. Hayatta kül yutmayan birisi sinemada da kül yutmamalı diye düşünüyorum. Hollywood filmleri ise iş yapsın diye herkesin anlayabileceği bir yol tutturmak zorunda” diye konuştu.

Ünlü yönetmen yaptığı filmlerin çok fazla izlenmesini beklemediğini belirtince başta Ferzan Özpetek olmak üzere salonda gülüşmeler oldu. Ceylan, “Diğer insanlarla çok paylaşamadığım taraflarımı film yapmayı seven bir insanım. Dolayısıyla kendimi yalnız hissettiğim, en yakın arkadaşlarımla dahi tam olarak konuşamadığım şeyleri film yoluyla ifade etmeye çalıştığım için insanlar arasında paylaşılması kolay olmayan şeyler oluyor bunlar doğal olarak. Onların da çok izlenmesini beklememek gerek diye düşünüyorum” dedi.

Ferzan Özpetek ise Nuri Bilge Ceylan’ın kadraj seçimine hayranlığını, “Kamerayı öyle bir şekilde koyuyor ki adama bak nasıl buldu bu açıyı diyorum. Gıptayla bakıyorum, kıskançlık değil de keşke bende de olsa diyorum” diyerek ifade etti.

“İLK FİLMLERİMDE BİR KAR SAHNESİ İÇİN 1 YIL BEKLEYEBİLİRDİM”

Film bütçelerinin artmasının bir açıdan özgürlüğünün kısıtladığını belirten Ceylan, “İlk filmlerimde bir kar sahnesi için 1 yıl bile bekleyebilirdim. Oysa şimdi ne kadar minimumda tutsam da 70 kişilik bir film ekibi var. Ekibin beklediği her gün prodüksiyon açısından çok büyük masraf. Zamanımın daha çok olmasını sette daha çok iş yapmam gerekse bile tercih ederdim. Çekimler sırasında insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey zaman” dedi.

Yine Ata Demirer’in sorusu üzerine iki yönetmen de seyretmek istedikleri filmleri çektiklerini belirttiler. Nuri Bilge Ceylan, “Her gün kendime soruyorum bu filmi gerçekten yapıp yapmayı istemediğimi. Kültür Bakanlığı’na başvurduğumuz bir projeyi 10 gün sonra benliğimi kaplamadığını hissettiğim için geri çektik” diye konuştu.

Gelen bir soru üzerine filmlerini oyuncuları kafasında belirleyerek yazmadığını söyleyen Nuri Bilge Ceylan, “Senaryolarımız gereği daha çok kış aylarında çekiyoruz filmleri. Türkiye’de dizi sektörünün çok gelişmesinden dolayı da oyuncular meşgul bu dönemlerde, o yüzden her istediğiniz oyuncuyla da çalışamıyorsunuz” derken; Ferzan Özpetek ise, oyunculardan hareket ederek yazdığını belirtti.

Söyleşinin ardından Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Uzak’ filmi gösterildi. Filmi izlemek için uzun kuyruklar oluştuğu görüldü.

Kaynak: İHA