Dünya Yetimler ve Eğitim Vakfı Başkanı Çavuşoğlu Açıklaması

Dünya Yetimler ve Eğitim Vakfı Başkanı Yüksel Çavuşoğlu, bugün Balkanlar hariç dünya üzerinde 165 milyon yetim olduğunu belirterek, ''Türkiye genelinde başlattığımız projeyle yetim sayısını tespit edeceğiz. Bu insanlara sahip çıkmada, çocuklarımızın başlarını okşamada ve belirli bir noktaya gelinceye kadar onları korunmada biz görevliyiz'' dedi.

Dünya Yetimler ve Eğitim Vakfı, dünyada gün geçtikçe artan yetim sayısına dikkati çekmek için çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Barcelo Eresin Topkapı Oteli'nde basın toplantısı düzenledi.

Dünya Yetimler ve Eğitim Vakfı başkanı Yüksel Çavuşoğlu, Deniz Feneri, Yeşilay, Mazlumder gibi yardım örgütlerden yetkililerin de katıldığı toplantıda, dünya üzerindeki fakir ülkelerde devam eden savaşı, sömürgeci ve silah üreticisi ülkelerin çıkardığını ileri sürdü

''Sürekli ateş altında olan bölgelerde bir şeyler yapma gayretindeyiz. Bu ülkelerdeki yetimlere yardım etmeye çalışıyoruz'' diyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

''Dünya üzerinde çok sayıda yetim var. Her gün yetim sayısı çoğalıyor, bugün yeryüzünde Balkanlar hariç 165 milyon yetim var. Türkiye'de de çok ciddi sayıda yetim var. Henüz sayıyı tespit edemedik. Ama İstanbul'daki yetimler bazı dernekler tarafından tespit edilmeye başlandı. Biz de Türkiye genelinde başlattığımız projeyle yetim sayısını tespit edeceğiz. Bu insanlara sahip çıkmada, çocuklarımızın başlarını okşamada ve belirli bir noktaya gelinceye kadar onları korunmada biz görevliyiz.''

Çavuşoğlu, dernek olarak amaçlarının yetim çocuklara eğitim vererek, kendi ülkelerine döndüklerinde ilim merkezi kuracak insanlar haline getirmek olduğunu belirterek, gelecek günlerde 40 kadar yetime de eğitim desteği sağlayacaklarını belirtti.

Derneğin tüzüğünde 2 önemli madde olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunların yetimlerin eğitimine yardım etmek ve dünya üzerindeki haksız savaşları durdurmak şeklinde özetledi.

-''Savaşları süper güçler savaş çıkartıyor''-

Süper güç olarak adlandırılan devletlerin durduk yere çeşitli bölgelerde savaş çıkardığını kaydeden Çavuşoğlu, ''Zulümler silsilesi devam ediyor. Ülkelerinde özgürce yaşamaya, ibadet etmeye çalışan insanların maruz kaldığı ortamı hepimiz biliyoruz'' dedi.

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı ise, yetimlerin masraflarını karşılamanın ve hayata hazırlamanın çok güzel bir şey olduğunu belirterek, çok uluslu devletlerin çocukları ve gençleri bağımlı hale getirip köleleştirmenin yollarını aradığını kaydetti.

Dünya Yetimler ve Eğitim Vakfı'nın Somali'den getirip Türkiye'de ihtiyaçlarını karşıladığı Abdurrahman Ali Muhammed ise, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin üniversite eğitimi almasında destek olduğunu belirterek, ''Bana çok yardımcı oldular. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Allah, hepsinden razı olsun'' dedi.

Basın toplantısı sonunda ''Tek Bir Çocuk Bile Yetim Kalmasın'' başlıklı bir bildiri okundu. Bildiride savaşlar sonucunda milyonlarca çocuğun ve gencin yetim kaldığı vurgulanarak, ''Bütün yetimleri aynı merhametle kucaklamak yetmez. Onların ve bütün mazlumların haklarını korumak bizim görevimizdir. Yetimler, zalimler için değersiz olabilirler ama bizim için onlar, uyanışımızın ve varoluşumuzun temel varlıklarıdırlar. Hangi coğrafya olursa olsun zulme direnmek, mücadele etmek, ve kötülüklere karşı çıkmak, gerekirse de savaşları önlemek boynumuzun borcudur'' denildi.

Bildiriye, AKDAV, AKV, ASDER, BEYAZEL, BİSEG, Deniz Feneri, İMKANDER, İSRA, MAZLUMDER, ÖZGÜRDER, TGTV, UMRAN, Yardımeli, Yeşilay, YETİMCE ve YETİMDER destek verdi.

Muhabir: İstanbul

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA