Günaydın'a hüzünlü veda

Meddah geleneğinin son temsilcisi, usta tiyatrocu Erol Günaydın dün gözyaşları arasında toprağa verildi.

Günaydın'a hüzünlü veda
Rasim Öztekin, 'Konservatuvarımı kaybettim' derken Ferhan Şensoy'un 'Teşekkürler ustam' sözü törendeki herkesi ağlattı.

Geçen pazartesi günü tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliğinden yaşamını yitiren usta tiyatrocu Erol Günaydın için ilk tören Beyoğlu'ndaki Ses Tiyatrosu'nda yapıldı. Törene kızları Ayşe, Günfer, Fatoş Günaydın ile sanatçı dostları ve sevenleri katıldı. Günaydın'ın sahneyedeki tabutunun üzerine çok sevdiği şapkaları ve Galatasaray bayrağı konuldu. Törende Erol Günaydın'ın 'Ben bir tanıdığım. Ben öldüğümde bir tanış aramızdan ayrıldığında ne deniyorsa, o densin. 'Çok meşhur bir adamdı' denilmesini istemem' sözleri uzun süre alkışlandı.

Sahneye ilk, uzun yıllar birlikte oynadığı Tuncel Kurtiz geldi. 'Perde kapanıyor galiba bundan sonra bizi hayal perdesinde izleyecekler. İsterdik ki çırakları olsun. Saygı ve sevgiyle eğiliyorum önünde. En çok kavga ettiğim, en çok barıştığım iyi arkadaşlarımdan biriydi' dedi.

DEĞERİ GERÇEKTEN BİLİNDİ Mİ?

Konuşurken gözyaşlarına hakim olamayan Derya Baykal, 'Kavuye'sini bana hediye etmişti. Güzel bir şey yazmıştı. Emanetini buraya getirdim. Umarım bu kavuk nesilden nesile Erol Günaydın'ı temsil eder' diye konuştu. Ali Poyrazoğlu ise konuşmasında 'Şimdi 'nasıl bilirdiniz' diye soracaklar, herkes 'iyi bilirdik' diyecek. Acaba gerçekten değeri biliniyor muydu? Yaşarken o insanların değeri bilinsin isterim' dedi.

Konuşmaların ardından arkadaşları, yakınları Günaydın'ın cenazesi önünde saygı geçişi yaptı ve kızlarına başsağlığı dileğinde bulundu. Günaydın'ın tabutu eller üzerinde tiyatrodan çıkarılıp İstiklal Caddesi'nde bekleyen cenaze aracına bindirilirken dakikalarca alkışlandı. Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Günaydın'ın cenazesi Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ŞENSOY TABUTU ÖPTÜ

Ferhan Şensoy da 'Ustayla 1976'da tanıştım. Fransa'daki ustamı, oyunları, hayalimi anlattım. 'Senin anlattığın 25 deli işi. Türk tiyatrosunda 25 deli yok' dedi. Orta Oyuncuları'nı kurduk. 'Usta deliler hazır' dedim. Koşarak geldi, bize katıldı. 17 yıl birlikte çalıştık. Teşekkürler ustam' dedi ve Günaydın'ın tabutunu öptü. Şensoy'un bu hareketi uzun süre alkışlandı.

Rasim Öztekin 'Ben ağabeyimi, babamı, en önemlisi konservatuvarımı kaybettim' derken, Demet Akbağ da 'O yaşı olmayan büyük ustaydı' diye konuştu. Beraber sahneye çıktığı tiyatrocu Haldun Dormen, Günaydın'ın tiyatrosunun efsane olmasındaki büyük katkısından söz ederken 'Bence kendisi bir efsane zaten' dedi.