Sektörler Kentsel Dönüşüm İçin Buluştu

Türkiye’ye yeni bir çehre kazandıracak kentsel dönüşüm için sektörler, Pendik Green Park Otel’de düzenlenen toplantıda buluştu.

Sektörler Kentsel Dönüşüm İçin Buluştu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar liderliğinde gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Işın Çelebi’nin yanı sıra çeşitli ilçelerden belediye başkanları, İMKOM, İMSAD, KONUTDER ve GYODER gibi sektör dernek başkanları, kamu ve özel sektörden birçok önemli temsilci katıldı.

Toplantıda Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da Küçükçekmece’de gerçekleştirilecek dönüşümün boyutlarını panelistlerle paylaştı

Bakan Bayraktar toplantıda yaptığı konuşmada, 1999 yılında Marmara’da meydana gelen depreme dikkat çekerek, “Bu deprem bizler için acı bir tecrübeydi. 1,5 dakika içinde 110 binden fazla konut kullanılamaz hale geldi. 18 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Ekonomi yüzde 10 küçüldü. Bu depremden alınan dersin sonucu olarak yapılan 5 milyon konutun 550 bini hükümet kanalıyla inşa edildi. Bu çalışmalar depreme dayanıklı konutlar inşa etmek içindi” diye konuştu.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da, ilçede gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı. Kültür, sanat, spor, çevre yatırımlarının dönüşümün en önemli dinamitleri olduğunun altını çizen Yeniay, "Küçükçekmecemiz hızlı bir dönüşüm süreci yaşıyor. 2005 yılında Ayazma Tepeüstü bölgesinin dönüşüm sürecini başlattık. Bin 800 gecekonduyu kapsamaktaydı. Ayazma şuan büyük ölçüde gecekondudan arındı. İlçede Çekmece Meydan Projemiz bünyesinde kentsel bir tasarım yaptık. Burası tarihi bir kent merkezi olacaktır. Ankara Kent Pazarı gibi, Eskişehir Bey Pazarı gibi yılda 2 milyondan daha fazla konuğu ağırlayan, yayalaştırılmış bölgeleriyle, otelleri, restoranları, müzeleri, sergi alanları ve konutlarıyla yaşayan bir kent merkezi inşa ediyoruz" dedi.

5 Ekim’den sonra ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanacağına dikkat çeken ve kentsel dönüşümle ilgili söylentileri değerlendiren Yeniay, şunları söyledi: "Biz tüccar değiliz. Biz organizatörüz. İşimiz, yasanın vermiş olduğu yetkilerle müteşebbisle vatandaşı yan yana getirerek, en optimal çözümlerle bu işte rol almaktır. Vatandaşta bir güvensizlik hakim. Devlet fakir fukaranın malını alacak, zengine peşkeş çekecek diyorlar. SPK kuruluşlarına değerlendirme yaptırıyoruz. Kaybedilen, kazanılan bir şey yok. Vatandaşla birebir toplantılar düzenleyerek, onlara dönüşümü anlatıyor ve seçenekler sunuyoruz. Bu çerçevede güven meselesi kalmıyor." Toplantı sonunda protokol üyelerine günün anısına plaket takdim edildi .
Kaynak: İHA