Gaziantep'te ''sürdürülebilir Ekolojik Kentler'' Konferansı Düzenlendi

Gaziantep'te, Dünya Mimarlık Haftası kapsamında, ''Sürdürülebilir Ekolojik Kentler'' konferansı düzenlendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Ticaret Odası meclis salonunda düzenlenen konferansta, değişen dünya düzeninin en önemli sorunlarından bir tanesinin küresel ısınma olduğunu belirtti.

Küresel ısınmanın bugün Türkiye'yi tehdit etmiyor gibi görünse de belediyelerin bu konuda önlem alması gerektiğini ifade eden Güzelbey, belediye olarak küresel ısınmaya karşı eylem planı hazırladıklarını kaydetti.

Güzelbey, Gaziantep'in göç alan bir şehir olduğunu ve göçün kentte çeşitli sorunlara yol açtığını söyledi.

2004'te yaptıkları çalışmalarda Gaziantep'te bin sokak çocuğu tespit ettiklerini ve bu çocuklar için rehabilitasyon merkezi kurduklarını anımsatan Güzelbey, rehabilitasyon merkezi ve belediyenin yaptığı çalışmalar sonucunda kentte sokak çocukları sorunu kalmadığını dile getirdi.

-Zeugma'daki tarihi eserler

Güzelbey, Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kenti'ndeki eserlerin yerinde muhafaza edilmesi ve bölgedeki güvenlik sorununun giderilmesi gerektiğini belirtti.

Güvenlik sorununun çözülmemesi halinde eserlerin hırsızlar tarafından talan edileceğini dile getiren Güzelbey, ''Biz de elimizi başımıza vururuz. Acaba 'Londra'daki bir koleksiyonerin elinde mi, yoksa Amerika'da mı-' diye hayıflanır dururuz. Hayıflanmamak için bugünden işe başlayalım. Tarihimize, kültürümüze sahip çıkalım. Çünkü bu geçmişimize değil geleceğimİze sahip çıkmaktır'' dedi.

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu ise Gaziantep'in daha yaşanılabilir bir kent olması için oda olarak yapılacak çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Konferansa yüksek mühendis mimar Cengiz Bektaş, Prof. Dr. Derya Oktay ile çok sayıda mimar ve mühendis katıldı.

Kaynak: AA