Nelson Mandela’nın Partisinin Görkemli 100. Yıl Kutlaması

İsmi Güney Afrika’nın efsane lideri Nelson Mandela ile özdeşleşen iktidardaki Afrika Milli Kongresi (ANC) 100.

Nelson Mandela’nın Partisinin Görkemli 100. Yıl Kutlaması
yılını kutluyor. Milyonlarca doların harcandığı görkemli kutlamaya 14 devlet başkanı, 5 eski devlet başkanı, 4 hükümet lideri, IMF başkanı, Güney Afrika’dan ve dünyadan tanınmış simalar katıldı.

Free State Üniversitesi Vista Kampüs’te organize edilen gala gecesine ilerleyen yaşından ve sağlık sorunlarından dolayı Nelson Mandela katılamadı. ANC’nin 1912 yılında kurulduğu Wesleyan Kilise’nindeki meşaleyi, ANC lideri ve Cumhurbaşkanı Jacop Zuma ile Mandela’nın dava arkadaşı Nobel ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu tutuşturdu. Gece yarısı, meşaleye "yüzyılı" temsilen ateş verilmesinin ardından başlayan etkinlikler sabah saatlerine kadar sürdü.

Öte yandan “ANC Yüzüncü Yıl Şenlikleri” için podyuma çıkan sanatçılardan birinin sahnede ani ölümü kutlamalara katılanları şoke etti. ANC, ünlü sanatçı için başsağlığı mesajı yayınladı.


Gecenin favorileri arasında bulunan, Mandela’nın beyazlara karşı mücadelesinde ülkesini ANC gerillalarına açan Zambiya’nın eski lideri 88 yaşındaki Kenneth Kaunda, sahneye yürüyünce yaklaşık bin kişilik seçkin davetli ayağa kalkarak büyük alkış verdi. Kaunda, Afrikalıları problemlerini barışla, sevgiyle çözmeye davet etti. Eskiden sömürgecilere karşı mücadele ettiklerini söyleyen yaşlı lider, “Şimdilerde en büyük düşmanımız HIV/AIDS” diyerek, halkları ve hükümetleri bu salgına karşı mücadeleye davet etti.

Güney Afrika eski lideri Thabo Mbeki ve Desmond Tutu liderlerle uzun sohbetler etti. Gecede sahne alanlardan ANC’nin önde gelen mücadelecilerinden Ahmed Kathrada, uzaklardan gelen misafirlere, “Sizlerde ırkçı rejimden bizler kadar çektiniz. Yardımlarınızı unutmayacağız.” dedi.


ANC’nin yüzyıl meşalesi, bugün, partinin kuruluşuna ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın yargı başkenti Bloemfontin’deki Free State Stadyumu’na taşınarak on binlerce kişilik kalabalığa gösterilecek.