Fiber İnternet Yatırımlarıyla Der Operatörler Ligine Girdi

Turkcell Superonline, AT&T, Verizon, France Telecom ve NTT ile birlikte fiber internet yatırımlarıyla ‘dünyaya liderlik eden operatörler’ arasında yer aldı.

Fiber İnternet Yatırımlarıyla Der Operatörler Ligine Girdi

Uluslararası danışmanlık firması IDATE, ‘Fiber internette dünyaya liderlik eden operatörler’ raporunu yayınladı. Aralarında ABD, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İsviçre ve Japonya gibi ileri ülkelerden dünya çapında büyük 10 operatörün yer aldığı rapora Turkcell Superonline ile birlikte Türkiye de girmiş oldu.
Şirketin Avrupa’da, hatta dünya genelinde FTTH (eve kadar fiber) alanında kendini kabul ettirdiği vurgulanan raporda “Turkcell Superonline, 2011’de sunmaya başladığı 1.000 Mbps fiber internetle Avrupa’da benzer ürünü sunan sayılı operatör arasına girdi.” denildi.
Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, raporda dünyanın önde gelen operatörleri arasında yer aldıkları için Türkiye adına gurur duyduklarını belirterek, “Yatırımlarımızın Türkiye’nin 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaştırdığına kanaat getiriyoruz. Yaptığımız 1,2 milyar lira yatırımla 1 milyonu aşkın haneye 1.000 Mbps süratinde fiber interneti taşıdık. Şirketimiz, Türkiye’yi dünyada bu hizmeti sunan ilk 5 ülke arasına soktu. Bu vizyona katkıda bulunmaya devam edeceğiz.” dedi.
2012’de de yatırımlarına devam ettiklerini vurgulayan Erkan, şunları ifade etti:
“Turkcell Superonline olarak dünya çapında 60’tan fazla operatörle ses ve veri hizmetlerinde ortaklık yaparak operatörlerin trafiğini taşıyan operatör haline geldik. Avrupa’nın internet üssü olan Frankfurt, Londra, Amsterdam ve Sofya’ya fiberle direkt erişim anlaşmaları yaparak ‘vizesiz internet’ dönemini başlattık. Ortadoğu’nun kesintisiz en uzun karasal fiber internet altyapısı RCN’de (Regional Cable Network) ise vanayı 2012’nin ilk çeyreğinde açarak veri akışını başlatacağız. İpek Yolu’nu Fiber Yolu’na çevirmek vizyonuyla hayata geçirdiğimiz bu faaliyetlerimizde öncelikli hedefimiz İstanbul’u dünyadaki altyapı ağının en önemli kilit noktalarından biri haline getirerek dünyanın internet üslerinden biri yapmak. Dünya devleriyle bir arada yer aldığımız bu raporu da şu ana kadar yaptığımız yatırımların ne kadar başarılı olduğunun en önemli işareti olarak değerlendiriyoruz.”

FİBERDE EN AKTİF BÖLGE ASYA-PASİFİK
Ultra hızlı genişbantın yayılımı konusundaki önemli konularda temel eğilimi belirlemek için ortaya koyulan raporda, dünya genelinde fiber kullanımıyla ilgili rakamsal veriler de paylaşıldı. 2010 sonunda dünya genelinde 153 milyon hanenin kapısına fiber gittiği ve 61 milyondan fazla aktif aboneye ulaşıldığı belirtildi. Aynı dönemde fiber internet abonelerinin yüzde 75’ini elinde bulunduran Asya-Pasifik ülkelerinin yayılım ve aboneler anlamında hala en aktif bölge olmaya devam ettiği bildirildi.