Omü, Sohbet Odaları İle Sanayicilerin Derdine Merhem Olacak (özel)

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) sanayicilerle iş birliğini artırmak için büyük salonlarda toplantı, konferans yapmak yerine sohbet odaları kurarak iş adamlarının sorunlarına çözüm arayacak.

Omü, Sohbet Odaları İle Sanayicilerin Derdine Merhem Olacak (özel)

Bir üniversitenin varlığını sürdürebilmesi için o kentin sanayisine katkı sağlaması gerektiğini belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversite olarak bu konuda çok duyarlı olduklarını, bunun için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. TÜBİTAK başta olmak üzere birçok proje, konferans ve toplantılar yapılmasına rağmen halen üniversite-sanayi iş birliğinin istenilen seviyelere ulaşmadığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, bunun için Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER) ve Teknoloji Geliştirmesi Bölgesi (TEKNOPARK)’ların kurulduğunu hatırlattı. Göreve başladığında yaptığı ilk işlerden birisinin TEKMER’i canlandırmak olduğunu ifade eden Akan, önceki yıllara göre orada yapılan işlerin ve üretilen projelerin sayılarının arttığını kaydetti. Son dönemde TEKNOPARK’ın kuruluşunu gerçekleştirdiklerini ve binasının ihalesinin gerçekleştiğini aktaran OMÜ Rektörü Prof. Dr. Akan, sanayicilerin ilgisini çekebilmek için yapılanların bunlarla sınırlı kalmadığını da konuşmasına ekledi.
Sanayicileri büyük salonlara toplayıp bir şeyler anlatmaktan ziyade karşılıklı istek ve şikayetlerin bire bir muhataplarıyla görüşülmesinin daha faydalı olacağını söyleyen Akan, şöyle konuştu: “Bölgemizdeki bütün sanayici kuruluşları ile toplantılar yaptık. Hem biz kendi akademisyenlerimizle hem de TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı’ndan uzmanlar getirerek bilgilendirici toplantılar, konferanslar gerçekleştirdik. Oda ve borsalara bize yol gösterici ve fikir vermesi açısından açısından sorunlarını iletmelerini istedik. Kendi Proje Yönetim Ofisi’mizi geliştirip üniversite sanayi iş birliğinde yürütülecek ortak projelere destek programını başlattık. Ama tüm bunlara rağmen yinede istediğimiz düzeyde bir ilerleme kaydedemedik.”
Bunun üzerine göreve başladığında aklında olan ‘Üniversite Sanayi ve İş Dünyası İşbirliğini Geliştirme Merkezi (ÜSİGEM)’i kurmaya karar verdiklerini dile getiren Hüseyin Akan, gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra bir akademisyeni oraya müdür olarak atadıklarını vurguladı. Türkiye geneline bu modelin örnek olabileceğinin altını çizen Akan, modelin işleyişini şöyle anlattı: “Bu aşamadan sonra yapacağımız işler şunlar: TEKNOPARK binasını bir an önce bitirip hizmete açacağız. Bu bina tamamlandığında sanayiciler ile hocalarımızı orda özel odalarda çok rahat bir ortamda buluşturacağız. Bir diğeri ise ÜSİGEM’i, sanayicilerin ayağına götürerek Samsun Organize Sanayi’ndeki OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksek Okulu`nda faaliyetlerini sürdürmesine imkan taınıyacağız. İlk etapta burada yapılacak programlardan biri sanayici ile akademisyeni kalabalık gruplar yerine beşerli gruplar halinde bir araya getirmek. Mesela cam sanayiindeki iş adamları ile bu alanda çalışmalar yapan bilim adamını tek bir masa etrafında buluşturup sohbet etmelerini ve fikir alışverişinde bulunmalarını sağlayacağız. Daha önce biz bunları kalabalık ortamlarda toplantı veya konferans şeklinde yapıyorduk, ama bir sonuç elde edemiyorduk. Sorunları bire bir sohbet ederken ortaya çıkarıp çözüm yollarını da burada ortaklaşa bulacaklar. Her şey karşındakini dinlemene bağlıdır ne kadar dinlersen sorun hakkında o kadar bilgi sahibi olursun.”
Bu çalışmaya destek olacak bir başka projeyi de hayata geçireceklerini belirten Hüseyin Akan, “İleri Teknoloji Araştırma Merkezi’nin de inşaatına yakında başlanacak. Burada da ziraat, ilaç, gıda gibi bioteknoloji kullanılan alanlarda çok ciddi ortak çalışmalar yapılacak. Bu merkezler üniversite içinde ve dışında üretilen projelere destek sağlayacağı gibi kendisi de bu tür projeleri oluşturup, geliştirerek yürütecek. Dolayısı ile bahsettiğimiz bu projeleri hayata geçirdiğimizde üniversite ve sanayi iş birliğinde bundan sonra biraz daha görünür işleri ortaya koymuş olacağız diye düşünüyorum.” dedi.