Times: Suriye'yi İç Savaştan Kurtarmak Şansı Doğdu

İngiliz Times gazetesi, Suriye’deki şiddet olayları karşısında bir yıldır bekleyen uluslararası kamuoyunun en sonunda Esed rejiminin bu haliyle devam edemeyeceğini görerek bir şeyler yapması gerektiğinin farkında vardığını yazdı.





Richard Beeston’ın kaleme aldığı “Suriye’yi iç savaştan kurtarma şansı” başlıklı analiz haberde , Arap Birliği’nin bu hafta Suriye’ye ilişkin “barış planı” taslağını BM Güvenlik Konseyi’ne sunacağı belirtilerek , Güvenlik Konseyi’nin Beşar Esed’e , koltuğu bırakmasını veya çok partili seçime gitmesini önereceği kaydediliyor .




Beşar Esed’in İngiliz pasaportlu eşinin ülkedeki şiddet olaylarını görmek istemediğinden dolayı televizyon haberlerini izlemediği aktarılan haberde , “Hava kuvvetlerini göreve çağırma dışında -ki bu durum yabancı asker müdahalesinin hızlanmasına sebep olacak çok stratejik bir hata olur- ülkedeki rejimin isyanları bastıracak yeterince güvenilir askeri bulunmuyor . ” sözlerine yer verildi .




Suriye’deki mevcut duruma son vermek için iki seçeneğin olduğu belirtilerek , bunlardan ilkinin Esed’e gerçekleri anlatacak “üst düzey bir arabulucunun bulunması " olabileceği savunuldu . Söz konusu “müzakereci” için isim de önerilen haberde , bu iş için Kosova’da barış anlaşması yapılmasına aracılık yapan Rus diplomat Viktor Çernomirdin’in uygun olabileceği kaydedildi .




Times , ülkedeki şiddetin durması için ikinci ihtimalin ise Türkiye ve Arap Birliği ülkelerinin askeri müdahale için hazırlıklara başlamasını gösterdi . Bu hazırlıkların , Şam yönetimine , izlediği yolun kabul edilemez olduğunu göstereceği öne sürüldü .




Bu iki ihtimalin olmaması durumunda 23 milyon nüfusu olan ülkenin dağılma sürecine gireceği iddia edilen haberde , şimdiye kadar büyük ölçüde barışçıl şekilde devam eden isyanların silahlı bir mücadeleye dönüşerek ülkenin iç savaşa sürükleneceğine dikkat çekildi .