'meyve Kabuklarını Çöpe Değil Bahçenize Atın'

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.

  Doç . Dr . Mehmet İşleyen , meyve kabuklarının azot ve fosfor yönünden oldukça zengin olduğunu , organik gübre olarak değerlendirilebileceğini söyledi .

Meyve kabuklarının sadece insan değil , toprak için de çok yaralı olduğunu belirten İşleyen , “Meyve kabukları doğal organik gübrelerdir . Toprakta kısa sürede çürürler . Toprağı besler ve kuvvetlendirir . Ne yazık ki toprak için bu kadar değerli olan meyve kabukları çöpe gidiyor . ” dedi .

Dibine küçük parçalara ayrılmış meyve kabuğu konulan bitkilerin daha çabuk büyüdüğünü ifade eden İşleyen , şu bilgileri verdi : “Çok az da olsa bazı üreticiler meyve kabuklarını gübre gibi kullanıyor . Kabukların içinde bulunduğu vitaminler , minareler ve diğer yapı taşları toprağı besliyor . Dibine kabuk dökülen ağacın meyveleri daha canlı renkte ve daha büyük oluyor . Bitkiler daha çabuk uzuyor . Güller daha renkli açıyor . Meyve kabukları toprak için çok faydalı organik bir gübre işlevi görüyor . "

Yrd . Doç . Dr . Mehmet İşleyen , ABD’de ve gelişmiş bazı ülkelerde meyve kabuklarının ayrı bir şekilde toplanarak tarımda organik gübre gibi kullanıldığını dile getirdi . İşleyen , “Başka çöplerle karıştırılmadan toplanan meyve kabukları çok değerli . Ayrı bir şekilde toplanabilse ve tarımda değerlendirilirse çok iyi olur . En azından kırsal alanda yaşayanlar ile bahçesi olanlar bu meyve kabuklarını çöpe atmak yerine küçük parçacıklar haline getirerek değerlendirebilirler . " diye konuştu .