İçkale’deki Kazılar İş Makineleriyle Yapılmaya Başlandı

Diyarbakır’da faili meçhul kazılar, iş makineleriyle yapılmaya başlandı.

İlde yapılan kazılarda şu ana kadar 23 kafatası ile çok sayıda kemiğin çıkarıldığı İçkale bölgesindeki kazı alanı genişletildi . Özel yetkili cumhuriyet savcısının gözetimindeki kazılar , JİTEM eski karargâhının arkası ile Diyarbakır surları arasındaki bölgede yapılıyor .


Güneydoğu’da , 90’lı yıllarda işlenen faili meçhul ve kayıp olaylarıyla ilgili başlatılan kazılar devam ediyor . 1999 yılına kadar Jandarma Merkez İlçe Komutanlığı , JİTEM , 7 . Kolordu Komutanlığı , cezaevi ve adliye olarak kullanılan tarihi İçkale’deki eski binalarda restorasyon çalışmalarının devam ettiği sırada kafatası kemikleri bulunmuştu .

Olaya el koyan Diyarbakır özel yetkili cumhuriyet savcısı bölgede kazı çalışması başlattı . Bölgede yapılan kazı çalışmalarında 23 kafatası kemiği bulundu . Kazma kürekle yapılan kazılar genişletilirken , savcılar Diyarbakır Tarihi ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan kazının iş makineleriyle yapılması talebinde bulundu , ancak kurul buna izin vermedi .

Tarihi binaların iç bölgesinde kazıları tamamlayan savcılar , JİTEM binasının arka tarafından kazı çalışmasına başladı . Artuklu sarayına ait bir höyüğün de bulunduğu bu bölgedeki kazılar , bugün iş makineleriyle yapılmaya başlandı . Kazılar , savcıların yanı sıra arkeologlar gözetiminde devam ediyor .