Fazla Mesainin Ağır Depresyon Riskini Artırdığı Bilimsel Olarak Kanıtlandı

Günde 11 saatten fazla çalışanların depresyona yakalanma ihtimalinin ikiye katlandığı ortaya çıktı.

İngiliz araştırmacılar tarafından 2 bin 123 çalışan arasında gerçekleştirilen uzun süreli araştırmada günde üç ila dört saat arasında fazla mesai yapanların olağan mesai saatleriyle çalışanlara kıyasla çok daha fazla ruhsal rahatsızlığa yakalandığı belirlendi .



Araştırmayı yürüten Londra Üniversitesi uzmanlarından Marianna Virtanen vardıkları sonuçlar hakkında yaptığı değerlendirmede , “İstisnai olarak yapılan fazla mesai çalışan ve toplum açısından karlı olmakla birlikte , rutine dönüşen fazla mesailer ağır depresyona yakalanma riskini katlayarak arttırıyor . ” ifadelerini kullandı . Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar fazla mesainin depresyonu neden arttırdığına ilişkin somut bir sonuca varamazken , konuyla ilgili olarak yapılan diğer araştırmalar işe çok fazla vakit ayırmanın çalışanların aileleriyle çatışmalar yaşamasına neden olduğunu , işi unutup rahatlayacak vakit bulamadığını ve stres hormonlarında artış görüldüğünü gösteriyor .




University College London`dan Marianna Virtanen idaresinde Finlandiya`nın başkenti Helsinki`deki İş Sağlığı Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları PLoS ONE dergisinde yayınlanan araştırmaya bin 626 erkek ve 497 kadın çalışan katıldı . Yaş ortalaması 47 olan çalışanlar 3 , 8 ila 7 , 2 yıl süreyle gözlemlendi . Günde 7 ila 8 saat çalışan bin 105 kişiden 38`inde depresyon belirtileri görülürken , 11 ila 12 saat çalışanlarda rakamın altı kat artarak 227`ye yükseldiği görüldü . Araştırmanın başında yapılan ilk muayenelerde çalışanların birçoğunda depresyon belirtileri görülürken , ilerleyen yıllarda çalışanlardan 66`sı ( yüzde 3 , 1 ) ağur depresyona yakalandı . Bu arada 6 bin çalışan arasında yapılan başka bir araştırma ise günde 3 ila dört saat arasında fazla mesainin koroner damar rahatsızlıklarını yüzde 60 oranında arttırdığına işaret ediyor .