Anketler Yarın Florida’da Romney Diyor Ancak Yeni Bir Sürpriz Olur Mu?

ABD`de Cumhuriyetçi Parti’den başkan adayı olabilmek için birbirleri ile kıyasıya mücadele eden Massachusetts eski valisi Mitt Romney ile Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingric arasında geçmesi beklenen Florida’daki önseçim yarın.

 

Kamuoyu yoklamalarına göre , Romney`in rakibinden yüzde 12 oy daha fazla oy alacağını öngörüyor . Ancak 21 Ocak Güney Carolina önseçimi öncesinde de eski vali Gingrich’in önünde görünüyordu lakin aynı günün akşamı eski başkan bu eyalette zaferini ilan etmişti .



Şimdi gözler Florida’da da bir Güney Carolina sürprizi olabilir mi sorusuna yönelmiş durumda .


Bu soruya ‘‘sürpriz olur’’ demek te ‘‘olmaz demek’’ de güç , ancak mevcut şartlar Romney diyor . Bunun başlıca nedenlerinden birisi şüphesiz Florida eyaletinin nüfus demografik yapısı . Florida’nın bugün nüfusu yaklaşık 19 milyon olarak öngörülüyor ve bunun yüzde 23’e yakını da Latin-Amerikalı . Gingirch’e oranla kaçak göçmen konusunda daha toleranslı görünen Romney , bu eyaletteki Latin Amerikalı cumhuriyetçilerin oyunu almaya daha eğilimli görünüyor . Kaçak göçmen konusu Florida için çok önemli bir konu zira Güney Carolina ile ölçülmeyecek kadar fazla illegal insan yaşıyor . Amerikan seçim bürosunun tahminlerine göre Florida’da yaşayan kaçak göçmen sayısı eyaletin nüfusunun yüzde 5 . 7’sine tekemmül ediyor ki bu rakam ile bir milyon 83 bin kişi . Kaçak göçmen konusu yalnızca bu eyaletteki Latin-Amerikalıları değil iş yeri sahiplerini de yakından ilgilendiren bir konu .



Romney’i Florida’da yine şanslı kılan bir diğer faktörde eyaletteki dini nüfus yapısı . Eyaletin yüzde 82’si Hristiyan ve bunlar içinde en büyük grup Protestanlar yüzde 48 ile . Katoliklerin yüzdesi eyalette 26 iken Baptistler yüzde 9 olarak sıralanıyor . Yani Gingrich’i desteklemesi beklenen Evancelikler bu eyalette yüzdeye giremeyecek kadar azınlıkta ki bu da Romney için ayrı bir avantaj .



CAİN’İN GİNGRİC DESTEĞİ SEÇİMİ ETKİLER Mİ?



Bu sorunun kesin cevabı olmamak ile birlikte tahminler ciddi etki yapmayacağı yönünde . Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olabilmek için geçtiğimiz yıl adaylığını açıklayan milyarder işadamı Herman Cain , Cumartesi günü desteğinin Gingrich’den yana olduğunu açıklamıştı . Hakkındaki cinsel taciz suçlamaları nedeniyle Aralık ayında adaylıktan çekilen Cain’in Florida önseçimleri öncesi Gingrich demesi Romney için fazla korkulu rüya olmayacağı yorumları yapılıyor . Zira Miami Herald gazetesi ile Bay News 9 televizyon kanallarının yaptığı son ankette Romney Gingrich’i yüzde 42’e yüzde 31 ile yeneceğini gösteriyor .



The Tampa Bay Times gazetesinin de anketine göre ise Romney , Gingirch’in yüzde 24 önünde görülüyor . Kamuoyu yoklamalarındaki farkın bu kadar yüksek olması da siyasi uzmanların ‘‘para konuşuyor’’ yorumlarına neden oluyor . Zira son 10 günde Newt Gingrich aleyhine yayınlanan reklamlar için Romney’e destek veren Super PAC’in harcadığı paranın toplamı 10 milyon 700 bin dolar . Karşılığında Newt Gingrich’i destekleyen Super PAC’in harcağı paranın tutarı ise 3 milyon 900 bin dolar .



Reklamın ve maddiyatın bu kadar öne çıktığı bir seçim kampanyasında Amerikalıların değimi ile artık ‘money talk’’ yani para konuşur .