Prof. Sönmez: Sarıkamış'ta 50 Toplu Mezar Tespit Edildi

Prof.

  Dr . Bingür Sönmez , araştırmalar sonucu Sarıkamış’ta 50 toplu mezar tespit ettiklerini , buraların daha iyi korunması için Genelkurmay Başkanlığı’na bildirdiklerini açıkladı .


Sarıkamış Harekatı’nda şehit olan 90 bin asker , Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyonu ve Bursa Sarıkamış Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikle anıldı .

Atatürk Kongre Kültür Merkezi ( Merinos AKKM ) Osmangazi Salonu’ndaki `Sarıkamış Harekatı`nın 97 . Yılında 90 Bin Şehidimizi Anıyoruz` programına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi . Programda , ‘Bizi Unutmayın 1914’ adlı tiyatro oyunu sahnelendi . Sarıkamış şehitlerinin yaşadığı zorlukların anlatıldığı oyun , salondakilerin duygusal anlar yaşamasına sebep oldu .


Sarıkamış Derneği Başkanı Hüseyin Bulut , bundan 97 yıl önce şehit olan 90 bin askeri rahmetle andıklarını söyledi . Mehmetçiğin , vatan topraklarını korumak için Sarıkamış Dağları’nın zirvesinde yürüdüğünü hatırlatan Bulut , “90 bin askeri Ruslar değil , kara kıştan kaynaklanan hastalıklar bozguna uğrattı . Yaz aylarında Sarıkamış Dağları’nda karların erimesiyle kardelen çiçekleri yan yana ve sırt sırta vermiş halde ortaya çıkar . Bu görüntü bize 90 bin şehidimizi hatırlatır . Karlı zirvede hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz . " dedi .


Kars-Iğdır-Ardahan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Çohan ise bu yıl 7 . ’sini düzenledikleri etkinliğin çok anlamlı olduğunu ifade etti . Millet , vatan , inanç , bayrak için canlarını feda eden Mehmetçiğin , Anadolu insanından dua beklediğini dile getiren Çohan , Sarıkamış şehitlerini asla unutmayacaklarını kaydetti . Vatanın dört bir köşesinden gelerek eksi 40 derecede Allahu Ekber Dağları’nda yazlık elbiselerle düşman üstüne yüründüğünü hatırlatan Çohan , “Geçmişte olduğu gibi yine birileri bu topraklar için harekete geçti . Meclislerinde tarih yazmaya kalkıyorlar . Siyasilerin , tarihi tarihçilere bırakmasını istiyoruz . Bu destanı yazanlara her zaman sahip çıkacağız . " diye konuştu .


Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ise Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bursa’da , Sarıkamış şehitlerinin anılmasının anlamlı olduğunu söyledi . Pala , dünyaya huzur dağıtan Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşanan sıkıntılı sürecin yeni nesillere iyi anlatılması gerektiğini belirtti .


Prof . Dr . Bingür Sönmez ise ‘1914 Sarıkamış Harekatı’ konulu sunum yaptı . Sarıkamış harekatına ait elde ettiği film ve belgelerle dönemi anlatan Sönmez , şöyle konuştu : " 4 ay boyunca beyaz kar , şehitlerimizin kefeni olmuştur . Karların erimesiyle şehitlerimizin bedeni ortaya çıkmıştır . Anadolu’da şehitlerin simgesi gelinciklerdir , ancak Sarıkamış şehitlerinin simgesi bu yüzden kardelenler olmuştur . Şehitlerin toplanması 4 hafta sürmüş . Ruslar , şehitlerimizi ayaklarından iple bağlayarak toplayınca halk duruma tepki göstermiş . Halkımız bunun üzerine şehitlerimizin toplanması işine talip olmuş . Şehitlerimiz için toplu mezarlar yine esir askerlere açtırılmış . Bu şehitliklerin nerede oldukları bilinmiyor . Araştırmalarımız sonucunda 50 tane toplu mezarı tespit ettik . Buraların daha iyi korunması için Genelkurmay Başkanlığı’na bildiriyoruz . "

Sönmez , Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den , Bursalı Sarıkamış şehitleri için anıt yapılmasını istediğini , Altepe`nin de olumlu cevap verdiğini kaydetti .