Uluslararası İtri Yılının Açılışı 'segah' İle Yapıldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından ilan edilen ‘2012 Uluslararası Itrî Yılı’nın açılışı, Yenikapı Mevlevihanesi`nde, Itri’nin bestesi Segâh makamındaki Sema Ayini ile yapıldı.

Uluslararası İtri Yılının Açılışı 'segah' İle Yapıldı
  Sema , yerli ve yabancı onlarca akademisyen tarafından ilgiyle izlendi .


Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü tarafından düzenlenen programa İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu , Portekiz Eski Cumhurbaşkanı ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio , Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Türkiye Koordinatörü Prof . Dr . Bekir Karlığa , akademisyenler ve dünyanın birçok ülkesinden izleyiciler katıldı .

Sema ayini öncesinde Medeniyetler İttifakı Enstitü Müdürü Prof . Dr . Recep Şentürk , Itrinin 300 . ölüm yıldönümü münasebetiyle bir araya geldiklerini kaydetti . Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nün Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini yürütmekte olduğunu dile getiren Şentürk , “Mevlevi tarikatında sanat , manevi eğitim aracıdır . Sanat güzelliği takdir etmeyi öğretir . İnsanın ruhunu inceltir . Böylece insanın mükemmelliğe gitmesini sağlar . Itri Yenikapı Mevlevihane’sinde yetişen güzide şairlerden biridir” diye konuştu .




BİNDEN FAZLA ESERİ VAR ANCAK 20’Sİ GÜNÜMÜZE ULAŞTI

Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Sanat Danışmanı Yard . Doç . Dr . Yalçın Çetinkaya , “2012 yılının UNESCO tarafından ‘Uluslararası Itri Yılı’ ilan edilmesi vesilesiyle bu gece Itri`nin çok önemli bir eseri olan Segâh Ayinini dinleyeceğiz . Segâh , Itri`nin ne kadar kuvvetli bir bestekâr olduğunu ortaya koyması açısından çok önemli bir eser . Bestekârımız 1000’den fazla eser bestelemiş ve günümüze 20 civarında eseri ulaşmıştır . Üstelik nota ve kayıt sisteminin olmadığı , eserlerin hocadan talebeye meşk usulüyle aktarıldığı bir döneme rağmen” dedi .




" SEGAH MAKAMINI KULLANMASI MAKSATLIDIR "

Itri`nin özellikle Segâh makamını kullanmasında bir maksat olabileceğinin altını çizen Çetinkaya , “Segah , Türk musikisinde ortalama bir makamdır . İnsan hissiyatını çok güzel ifade eden makamlardan biridir . Tam adıyla Buhurizade Mustafa Itri Efendi bestekârlığı yanında çiçek ve meyve yetiştirirdi . Itri , Silivrikapı civarında doğup Yenikapı Mevlevihane’sinde yetişmiştir . Divan şairi Şeyhülislam Esad Efendinin verdiği bilgiye göre Yenikapı Mevlevihanesi`nde yatmaktadır . Fakat mezar taşı kayıp olduğundan yerini tespit etmek mümkün olmamıştır . Ama eminim buralarda bir yerde yatmaktadır” şeklinde konuştu .


Konuşmaların ardından Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Sema Topluluğu tarafından Itri’nin en önemli bestelerinden olan ‘Segâh’ makamında bir sema ayini düzenlendi .



MEDENİYETLER İTTİFAKI BAŞBAKAN ERDOĞAN TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

“Enstitüden ve sema atmosferinden çok etkilendim” diyen Portekiz Eski Cumhurbaşkanı ve BM Medeniyetler İttifakı YüksekTemsilcisi Jorge Sampaio , Medeniyetler İttifakı projesinin Türk hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklendiğini söyledi . “Değişik milletler , dinler ve kurumlar arasındaki diyalog ve anlayışı artırmaya çalıştıklarını aktaran Sampaio , “Bu kurum emin adımlarla insanlar arasında gerçekleşmesi gereken diyalogu tesis ediyor . Birbirimizi anlayarak , beraber yaşayarak barışı sağlayabiliriz” diye konuştu .

Sonradan Müslüman olup Türkiye’yi gezen ardından da semazen olmaya karar veren Amerikalı Muhammed Bünyamin Van Hattom , gösteriden oldukça etkilendiğini dile getirdi .

Semah gösterisinin ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu , BM Medeniyetler İttifakıYüksek Temsilcisi Jorge Sampaio’ya ebru tablosu , çini ve Yenikapı Mevlevihanesini anlatan bir kitap hediye etti .



ITRİ KİMDİR?

1640-1712 yılları arasında yaşayan Itri zamanına göre iyi eğitim görmüştür . Binin üzerinde bestesi olduğu tahmin edilen Itri’nin bugüne kadar 20 eseri günümüze ulaşmıştır . Itri bugüne ulaşan az sayıda eseriyle bile , ne kadar önemli bir bestekar olduğunu ortaya koymuştur . Daha da önemlisi muhteşem diyebileceğimiz eserleriyle aynı zamanda İslam medeniyetinin de sesi olmayı başarmıştır . Itri Osmanlı-İslam musikisi için tam bir dönüm noktasıdır ve medeniyet müziği açısından da önemli bir referans kabul edilmektedir .