Eti Gümüş Aş Davasının İlk Duruşması Yapıldı
Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu`nun 7 Mayıs günü siyanür barajının çökmesiyle gündeme gelen Eti Gümüş AŞ hakkında açtığı davanın görülmesine başlandı.
Platformun Türk Ceza Kanunu`nun 171 . maddesindeki " genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması " suçlamasıyla Kütahya Sulh Ceza Mahkemesi`nde açtığı davanın ilk duruşmasına ; şüpheliler ETİ Gümüş AŞ Genel Müdürü Ergun Kılıç ve fabrikanın iki yöneticisi mühendisler Tarık Doğru ve Orkun Elgin katıldı . Duruşmaya platformun Ankara ve İzmir şubesinden toplam 7 avukat da iştirak etti . Duruşmasın sona ermesiyle platform üyeleri adliye önünde eylem yaptı . Platform adına basın açıklaması yapan SES Genel Sekreteri Şinasi Dursun , fabrikanın derhal kapatılmasını isteyerek , " Kütahya`da Eti Gümüş AŞ tarafından işletilen gümüş madeni işletmesinde korkulan olmuştur . Daha büyük felaketleri beklemeye gerek yoktur . Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızın korunması , daha büyük felaketlerin yaşanmaması için bir kez daha uyarıyoruz . Kütahya Gümüşköy`de bulunan Eti Gümüş`e ait gümüş madeni işletmesiderhal kapatılmalıdır . Hopa , Tortum , Gerze , Ulukışla , Pazarcık , Dersim , Çine , Yuvarlakçay başta olmak üzere Türkiye genelinde anayasal yurttaşlık görevlerinin gereği olarak çevre hakkını savundukları için yöre yurttaşları hakkında dava ve soruşturmalar açılmaktadır ama Kütahya`da yaşanan felaketin asıl sorumluları olan kamu yöneticileri hakkında halen tek bir dava açılmamıştır . Kütahya`da 7 Mayıs`taki ilk felaketten sonra , `Gram sızıntı` yok diyen Bakan Veysel Eroğlu`nun bu açıklamasından bir ay sonra 13Haziran tarihinde benzer bir felaketin yaşandığı ve kitlesel ölümlerden kıl payı dönüldüğü unutulmamalıdır . Bu da yetmiyormuş gibi , yaşanan çevre felaketinden sonra aynı işletmede kapasite artışına gidilmiş ve maden şirketine yeniden çalışma izni verilmiştir . Kütahya Gümüşköy`de bulunan Eti Gümüş`e ait gümüş madeni işletmesi derhal kapatılmalıdır . Felakete göz yuman sorumlu kamu yöneticileri bir an önce adalet huzuruna çıkarılmalıdır . İşten atılan bütün işçilere tazminatları ödenmelidir . Halen tesisteçalışanların kanuni hakları firma tarafından ödenmeli ve çalışanlar devlet tarafından başka bir işe yerleştirilmelidirler . Suları , toprakları ve hayvanları zehirlenen yöre halkının tüm mağduriyetleri devlet tarafından karşılanmalıdır . Yöredeki köylerde yaşayanların sağlık durumları acilen değerlendirilmeli , bölge halkı siyanür ve ağır metallerin sağlık etkileri yönünden aydınlatılmalı , sağlık durumları ileriye dönük olarak izlenmelidir . Gümüşköy`de yaşanan felaketler , Türkiye`nin bütün yörelerinde aynıyöntemle gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinde meydana gelecek kazaların habercisidir " ifadelerini kullandı .
Eti Gümüş AŞ Genel Müdürü Ergun Kılıç , duruşma sonrası herhangi bir açıklama yapmadan adliyeden ayrıldı .
Ergun Kılıç , Tarık Doğru ve Orkun Elgin hakkında " genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması " iddiasıyla 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası istenen davanın duruşması , 20 Nisan 2012 gününe ertelendi .
Kaynak: İHA
Eti Gümüş AŞ Genel Müdürü Ergun Kılıç , duruşma sonrası herhangi bir açıklama yapmadan adliyeden ayrıldı .
Ergun Kılıç , Tarık Doğru ve Orkun Elgin hakkında " genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması " iddiasıyla 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası istenen davanın duruşması , 20 Nisan 2012 gününe ertelendi .